Blir dina handflator svettiga när du känner dig nervös?
1 av 2: Blir dina handflator svettiga när du känner dig nervös? Foto: Shutterstock
Trots att svett vanligen fungerar som temperaturreglering kan du även svettas känslomässigt.
2 av 2: Trots att svett vanligen fungerar som temperaturreglering kan du även svettas känslomässigt. Foto: Shutterstock

Därför blir händerna svettiga när du är nervös

Har du en tendens att bli nervös? Då har du säkert upplevt hur handflatorna blir alldeles blöta av svett när stressnivån stiger.

Men varför just händerna? Vi har svaret.

Du ska precis hålla ett stort föredrag framför din chef eller ett bröllopstal inför hundratals gäster. Du känner hur hjärtat studsar runt i bröstet som en vansinnig kolibri, det rycker lite i ditt vänstra ögonlock och handflatorna blir mer och mer våta.

Just svettiga händer är en intressant företeelse. Svettas gör vi ju för att reglera kroppstemperaturen? Och varför just händerna av alla ställen?!

LÄS OCKSÅ: Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig 

Flykt- och kamprespons

Det är helt rätt att en av svettens största funktioner är att hålla koll på temperaturen, det är därför du svettas när du är överhettad eller motionerar. Du kan emellertid drabbas av samma reaktion när din flykt- och kamprespons aktiveras. Ett ur-system från det sympatiska nervsystemet som funnits med oss sedan starten.

– Din hjärna förstår inte skillnaden mellan att fly från en tiger - som dina förfäder tvingades göra - och att prata framför din chef. Den svarar på samma sätt, vilket gör att du svettas, säger professorn Darria Long Gillespie enligt Huffington Post.

Men varför just händerna? Först och främst har vi en större koncentration av svettkörtlar på vissa delar av kroppen, däribland handflatorna. Även här måste vi leta oss längre tillbaka i tiden för att hitta ett svar. En teori är att lite fukt på handflatorna förbättrar din greppkvalitet, vilket kan vara användbart i en potentiellt livshotande situation.

LÄS OCKSÅ: Därför vaknar du upp svettig om natten 

Så tar du kontrollen över svetten

Emotionell stress är en vanlig orsak till svettiga händer och kan därför vara svår att kontrollera. Men det finns några enkla tips och tricks som kan hjälpa på vägen:

Väntar en stressig dag? Testa djupandning. Det gör inte dina händer mindre svettiga, men kan hjälpa dig att stressa ner och göra din oro mindre potent.

Dutta lite antiperspirant på händerna. Gärna på kvällen, då får ingredienserna  möjlighet att tränga in i huden och blockera svettkörtlarna.

Packa med lite bakpulver eller majsstärkelse i väskan och applicera på händerna innan en stressig situation för att suga upp överflödig vätska.

LÄS OCKSÅ: Deppig, svettig och trött? Du kan ha hamnat i perimenopausen 

Tecken på sjukdom palmar hyperhidros

Lite handsvett innan en stor företagspresentation är alltså helt normalt. Men för vissa handlar det om så mycket svett att livskvaliteten påverkas negativt. Då kan det vara läge att söka hjälp.

En bakomliggande orsak skulle exempelvis kunna vara hyperhidros, en genetisk sjukdom som leder till överdrivna svettningar. Enligt sajten Netdoktor kan så många som var tjugonde svensk vara drabbad.

Enligt Svettmottagningen kan sjukdomen vara lokaliserad till just händerna och kallas då palmar hyperhidros. Det finns en rad olika behandlingar för hyperhidros, däribland läkemedel, mikrovågor och injektioner vid svårare besvär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!