Många sätter i sig sötsaker när de är stressade, och nu kan forskare ha upptäckt anledningen.
1 av 2: Många sätter i sig sötsaker när de är stressade, och nu kan forskare ha upptäckt anledningen. Foto: Colourbox
En ny undersökning visar nämligen att socker minskar stresshormonet kortisol, skriver New York Times.
2 av 2: En ny undersökning visar nämligen att socker minskar stresshormonet kortisol, skriver New York Times. Foto: Colourbox

Därför blir du sötsugen när du är stressad

Många sätter i sig sötsaker när de är stressade, och nu kan forskare ha upptäckt anledningen. En undersökning visar nämligen att socker minskar stresshormonet kortisol, skriver New York Times.

19 frivilliga kvinnor deltog i undersökningen, som varade 12 dagar. Åtta av dem drack en dryck med sötningsmedlet aspartam, medan resten fick dricka samma tillredning med 25 procent vanligt socker, enligt New York Times.

Forskarna mätte nivån av stresshormonet kortisol i deltagarnas saliv. Dessutom gjordes en magnetröntgen av hjärnan, samtidigt som de gjorde ett svårt aritmetiskt test, vilket brukar öka kortisolnivåerna.

LÄS OCKSÅ: Hjälper inte att träna fysiskt om du inte kan hantera stress

Mindre stress med socker

Före de 12 dagarna där deltagarna drack olika drycker var det ingen skillnad på de båda gruppernas kortisolnivåer. Men efteråt visade gruppen som drack drycken med riktigt socker lägre nivåer. Dessutom visade magnetröntgen att de som druckit socker fick ett minskat blodflöde till de delarna av hjärnan som är inblandade i rädsla och stress. Samtidigt ökade blodflödet dit hos gruppen som drack aspartam.

Enligt forskarna ska man inte dra slutsatsen att socker bör användas för att minska stress. Dock kan resultatet leda till att man hittar nya sätt att behandla stress.

LÄS OCKSÅ: Oväntade stressknep: Bli lugn av en apelsin

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!