Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 12 jul 2019 10:17

Därför blir du hungrigare av att äta äpple

Ett äpple om dagen håller doktorn från magen, men frågan är hur bra de mättar?

Ett äpple om dagen håller doktorn från magen, men frågan är hur bra de mättar?

Foto: Shutterstock

Det perfekta mellanmålet eller en hungertrigger? 

Äpplen är förrädiska. 

Här förklarar vi varför vissa blir ännu mer hungriga efter att ha snacksat på frukten. 

Du känner dig lite småhungrig, men det är inte dags för mat än. Du sneglar mot hörnskåpet i köket där ni förvarar kex, chips och godis, men bestämmer dig för att ta en frukt. Därför sträcker du dig efter ett äpple i fruktskålen, och tänker att det kommer stilla hungern. Du äter det, men märker till din besvikelse att att du inte alls känner dig mätt. Tvärtom faktiskt. Det suger i magen, svider nästan.

Känner du igen dig?

Vad beror det på? Hälsoliv reder ut.

Syran kan trigga hunger

Man skulle kunna tänka sig att det höga vatten- och fiberinnehållet gör äpplet till ett perfekt mellanmål – både bra för magen och mättande. Men så är det inte för alla.

Äpplen innehåller pektin, som är blodsockersänkande och sägs snabba på ämnesomsättningen. Det skulle kunna vara en av förklaringarna till att magen plötsligt känns bråkig.

Det finns också studier där man funnit att fruktos är en aptittriggande för många, och får oss att vilja äta mer.

En annan förklaring är att syran i äpplet irriterar magen, och ger den där sugande känslan som påminner om hunger. Så om du upplever samma sak om du äter en klementin eller annan citrusfrukt är det kanske fruktsyran som är boven.

LÄS OCKSÅ: 8 livsmedel som gör dig ännu mer hungrig

Bli mätt på äpple? Tips!

Men äpplen är goda och innehåller schyssta vitaminer som kroppen behöver. Så om du är typen som älskar äpplen men inte hur de lägger sig i magen tipsar sajten Iform om att kombinera det med kvarg, mandlar eller något annat fett- och proteinrikt som tar udden av det sura och ökar mättnadskänslan.