Omega 3-tillskott har ingen effekt visar en stor studie
Omega 3-tillskott har ingen effekt visar en stor studie Foto: Shutterstock

Därför är Omega-3 helt verkningslöst för ditt hjärta

Miljoner människor i världen äter kosttillskottet med Omega-3 men nu visar det sig att det kanske inte alls är så bra som man hela tiden har trott. 

Omega-3 finns inte naturligt i våra kroppar. Det finns i livsmedel som till exempel i fet fisk, vissa alger, rapsolja och valnötter. För människor som äter en varierad kost behövs inget tillskott utan man får i sig tillräckligt.  Och i många år har vi hört att om vi äter mer livsmedel med Omega-3 eller tar tillskott så kan det bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. 

LÄS MER: Se upp för bluffar med Omega-3-kostillskott 

Stor metaanalys med tydliga resultat 

Även om påståendet att det är nyttigt har ifrågasatts tidigare så har man inte kunnat göra tillräckligt stora studier för att knäcka myten. Förrän nu. Nu visar en metaanalys (genomgång av 79 olika studier) att det inte finns några egentliga fördelar. Ett engelskt forskarteam har tittat på över 112 000 personer (både män och kvinnor) från olika länder i världen och konstaterat att det inte fanns någon eller en mycket liten påverkan på hjärtat av ett tillskott av Omega-3. Enligt studien har kosttillskottets effekt ingen alls eller möjligen en minimal effekt när det gäller att förlänga ens liv. Den minimala effekten på en minskning med 0,2 procent är statistiskt ej signifikant, vilket betyder att det inte går att bevisa att det är bättre att äta Omega-3-tillskott än att inte äta. 

Så mycket Omega-3 bör vi få i oss dagligen

Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från Omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram Omega-3-fett per dag. Det är lika mycket som finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

källa: Livsmedelsverket

LÄS MER: Omega-3 ingen hjälp vid hjärtinfarkt 

Ej speciellt förvånande resultat

Den här studien är en väldigt stor studie och det visar alltså att det är tämligen onödigt att äta Omega-3 om man tror att det ska förbättra ens hjärthälsa. 

– Resultaten är inte så förvånande egentligen för de fördelarna som tidigare har visats var knappt varit mätbara och inte speciellt trovärdiga, berättar Dr Marcin Kowalski,  till healthline.com

Man kan även säga att det egentligen inte är något nytt då det alltid varit lite kontroversiellt att påstå att kosttillskott med Omega3 har varit bra för hjärtat, men det är första gången man har kunnat konstatera det i en studie av denna storlek. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!