Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var inte rädd för att frysta grönsaker och frukter.
Var inte rädd för att frysta grönsaker och frukter.
Var inte rädd för att frysta grönsaker och frukter.
De kan i många fall vara mer näringsrika än färska diton.
De kan i många fall vara mer näringsrika än färska diton.
De kan i många fall vara mer näringsrika än färska diton.
1 AV 2
Var inte rädd för att frysta grönsaker och frukter.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
De kan i många fall vara mer näringsrika än färska diton.
Foto: Shutterstock

Därför är frysta grönsaker och frukt bättre för dig

Att frukt och grönt är grymt för hälsan är knappast en hemlighet.

Men det behöver inte vara färska råvaror för att få resultat. I många fall kan frysta frukter och grönsaker vara bättre.

Här förklarar vi varför.

För det första finns det två uppenbara fördelar med frysta grönsaker och frukter framför färska. Dels minskas matsvinnet och dels kan du njuta av dina favoriter även när de inte är i säsong. 

Enligt CNN finns det dessutom forskning som visar att frysta råvaror innehåller minst lika mycket nyttigheter, ibland fler, jämfört med färska.

– När det kommer till tillvägagångssätt för att bevara mat så är frysning i topp när det handlar om näringsämnen, säger forskaren Ali Bouzari till sajten.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du näringsupptaget från dina grönsaker 

Många näringsämnen går förlorade

Det blir extra relevant att välja fryst om du inte planerar att äta dina grönsaker eller frukter inom två dagar.

Frysta frukter plockas när de nått en perfekt mognadsgrad och är som mest näringstäta. Därefter fryser man dem hastigt vilket bevarar näringsämnena.

Detsamma gäller grönsaker, med skillnaden att de blancheras i hett vatten innan de blir frysta. Detta görs för att förhindra missfärgning och smakförlust. En negativ aspekt är att mängden C-vitamin minskar eftersom den är värmekänslig.

Foto: Shutterstock

Färska grönsaker och frukter plockas tidigare i mognadsprocessen. De ska trots allt överleva både transport, förvaring och några dagar i affären, innan de slutligen hamnar hemma hos dig. Många näringsämnen riskerar att gå förlorade när råvarorna utsätts för syre under den processen.

– Om du jämför färska gröna bönor i affären med frysta, så kommer de frysta nästan alltid ha ett högre näringsinnehåll, säger professor Mario G Ferruzzi.

Om du skulle köpa grönsaker och frukt från en så kallad farmers market, alltså direkt från en bonde, får du sannolikt bättre utfall, men då bör du också konsumera råvarorna inom en dag eller två.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så länge håller din mat i frysen 

6 enkla frystips

1. Välj frysta grönsaker utan tillsatt salt eller såser och frukt utan tillsatt socker.

2. Du ska kunna känna individuella bitar av frukt och grönt, påsen ska inte kännas som en solid tegelsten. Det kan indikera att innehållet tinat och blivit fryst igen. Samma sak om du ser iskristaller på förpackningen.

3. Håll frysdörren stängd så mycket som möjligt. Varje gång du öppnar dörren så börjar upptiningsprocessen.

4. Placera frukt och grönt långt bak i frysen så de inte drabbas lika hårt när du öppnar dörren.

5. Var försiktig när du tillagar dina frysta produkter för att näringsämnen inte ska gå förlorade. Lätt ångkokning eller tillagning i mikrovågsugn är de bästa alternativen.

6. Kläm en citron över frysta grönsaker efter uppvärmning. Det kan återställa C-vitamin som gått förlorade och är dessutom gott.