Därför är det bra att fisa – fem myter och fakta

<p>En prutt kan vara positivt för hälsan.</p>

Foto: Colourbox

En prutt kan vara positivt för hälsan.

Att släppa sig några gånger om dagen är helt normalt och tyder på att du har en frisk och fungerande tarm. Ändå ses fisar ofta som något negativt. Men kanske är det dags att ändra på det? Här listar vi, med inspiration från australiska ABC News, fem myter och fakta om fjärtar!

Andra har också läst

Fisar ses sällan som något trevligt eller bra, och många skäms om de råkar släppa sig inför andra. Men visste du att en prutt faktiskt kan vara positivt för din hälsa? Här reder vi ut vilka av dessa fem påståenden om fisar som stämmer – och vilka som inte gör det.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

1. Påstående: Män fiser mer än kvinnor

SANT

Kvinnor släpper sig ungefär sju gånger om dagen, och män cirka tolv, enligt Terry Bolin, professor och expert på mag- och tarmsjukdomar i Australien. Om det beror på att män faktiskt producerar mer gas eller om kvinnor oftare håller sig är oklart. En genomsnittlig person släpper ifrån sig ungefär en och en halv liter gas om dagen, och ett normalt pruttande tyder på en frisk och fungerande tarm.

Påstående: Att fisa kan göra dig friskare

SANT

Svavelväte, som är en av ingredienserna i en illaluktande fis, är giftig i höga doser. Men den lilla dos som finns i en prutt är faktiskt bra för vår hälsa. Forskare har kommit fram till att gasen skyddar våra celler och kan motverka stroke, hjärtinfarkt och demens, skriver Mirror online. Så nästa gång någon klagar på att du fiser för mycket, berätta att det endast är positivt för honom eller henne att andas in lite av ditt svavelväte.

Påstående: Alla människors fisar luktar illa

FALSKT

Det som får en fis att stinka (ofta en lukt som påminner om ruttna ägg) är framför allt gasen svavelväte. För att svavelväte ska kunna bildas behövs en särskild bakterie i magen, och den bakterien finns bara hos ungefär 40 procent av alla människor. De resterande 60 procenten kan alltså släppa sig utan stinkbombseffekt.

LÄS OCKSÅ: Det händer egentligen i kroppen när du pruttar

Påstående: Nyttig mat får dig att prutta mer

SANT

En fiberrik kost med mycket grönsaker ökar gasbildningen i kroppen, vilket gör att du måste fisa oftare. Mag- och tarmexperten Terry Bolin rekommenderar dock inte att skära ner på livsmedel med högt fiberinnehåll. Fiberrik mat kan både minska risken för förstoppning och förebygga tarmcancer, vilket ju gör det värt att behöva fisa några extra gånger om dagen.

Påstående: Din egen fis luktar lika äckligt som andras

FALSKT

Det är inte bara inbillning att din egen fis luktar trevligare än andras. Åtminstone för dig själv. Det beror till viss del på att vi föredrar sådant vi känner igen, men också att obehagliga lukter, som till exempel någon annans stinkande fjärt, utlöser en naturlig reaktion för att skydda oss mot sådant som skulle kunna vara giftigt eller göra oss sjuka, skriver Medical Daily.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att din kropp luktar illa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här