Därför borde vi börja jobba klockan 10

<p>I dag lider många av sömnbrist. Men tänk om vi kunde lösa det med en så enkel lösning som att stiga upp lite senare på morgonen?</p>

Foto: Shutterstock

1 av 2: <p>I dag lider många av sömnbrist. Men tänk om vi kunde lösa det med en så enkel lösning som att stiga upp lite senare på morgonen?</p>

<p>"En väckarklocka som ringer klockan sju på morgonen innebär samma sak för de äldre ungdomarna som om den skulle ringa halv fem hos en lärare i 50-årsåldern", slår forskarna fast i studien.</p>

Foto: Shutterstock

2 av 2: <p>"En väckarklocka som ringer klockan sju på morgonen innebär samma sak för de äldre ungdomarna som om den skulle ringa halv fem hos en lärare i 50-årsåldern", slår forskarna fast i studien.</p>

Ledande sömnforskare: låt 30-åringarna börja jobba senare. Mer flexibla arbetstider skulle kunna leda till bättre prestation, humör och hälsa hos de anställda.

Andra har också läst

Det passar visserligen inte alla yrken, men om man fick önska för en stund. Vore det då inte bättre om vi fick börja jobba vid den tidpunkt vi är som mest alerta? Egentligen är det ganska logiskt. Vi har alla olika sömnmönster och tider då vi känner oss som mest fokuserade.

Så varför skulle samma arbetstider då passa en hel befolkning lika bra? Det gör de förstås inte.

 

I dag lider många av sömnbrist, vilket kan får allvarliga konsekvenser som diabetes, depression, fetma och försvagat immunsystem. Men tänk om vi kunde lösa det med en så enkel lösning som att stiga upp lite senare på morgonen?

Nu sätter forskare ner foten och föreslår att vi på allvar borde rucka på gamla föreställningar om vilka timmar på dagen vi ska befinna oss på arbetsplatsen, skriver brittiska The Guardian.

 

Enligt Paul Kelly, sömnforskare vid Oxford University, borde skolor justera sina tider för att gå bättre ihop med elevernas biologiska dygnsrytm. I en studie som gjordes förra året konstaterar han tillsammans med forskarkolleger att den biologiska rytmen för att stiga upp på morgen förändras med åldern.

För barn i 10-årsåldern är den naturliga tiden för att vakna runt halv sju, medan den för 18-åringar har flyttats fram till klockan nio.

Detta vänder först i 50-årsåldern då den naturliga väckarklockan återigen ringer runt halv sju. Av detta kan vi dra slutsatsen att skolornas traditionella tider passar de yngre barnen betydligt bättre än tonåringarna.

"En väckarklocka som ringer klockan sju på morgonen innebär samma sak för de äldre ungdomarna som om den skulle ringa halv fem hos en lärare i 50-årsåldern", slår forskarna fast i studien.

 

Det är inte bara skolorna forskarna tycker borde anpassa sig efter vår varierande dygnsrytm, utan det borde gälla alla arbetsplatser med möjlighet att införa mer flexibla tider. De föreslår att 50-åringarna skulle kunna börja jobba klockan åtta, medan anställda i 30-årsåldern börjar klockan tio.

En anledning till att traditionella arbetstider är så inrotade kan enlig Kelly bero på att de hålls kvar av chefer som många gånger själva är i 50-årsåldern – för att det passar dem bäst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här