<p>Många blir glada och högljudda när de dricker alkohol, men några blir bara konstiga.</p>
1 av 2: <p>Många blir glada och högljudda när de dricker alkohol, men några blir bara konstiga.</p> Foto: Arne Trautmann
<p>2,2 procent av finska befolkningen har genen för dåligt ölsinne</p>
2 av 2: <p>2,2 procent av finska befolkningen har genen för dåligt ölsinne</p> Foto: Panthermedia

Dåligt ölsinne? Dina gener kan ligga bakom

Vissa blir så konstiga när de dricker öl, vin eller sprit. Förklaringen är en specifik förändring i en gen, visar finsk forskning.

Alkohol påverkar oss olika. De flesta blir glada, dansanta eller kanske lite sentimentala.

Men det finns också de som bara blir konstiga; impulsiva och oberäkneliga. De "tål" inte alkohol eller – på ren svenska – de har dåligt ölsinne (oavsett vad som finns i glaset).

Föga förvånande finns fenomenet även i Finland och där har forskare nu – tack vare ett unikt register – identifierat en sak som dessa människor har gemensamt: en specifik förändring, en punktmutation, i den gen som kodar för serotonin 2B-receptorn.

Exakt vad denna gen gör vet inte forskarna, men de har tidigare kopplat förändringar i denna gen till ett impulsivt beteende.

LÄS OCKSÅ: Snacksen som gör baksmällan värre

Impulsiva även som nyktra

– Resultaten tyder på att personer med denna förändring är mer impulsiva av naturen, även i nyktert tillstånd, säger en av forskarna bakom studien, Roope Tikkanen, i en kommentar.

Förändringen finns hos 2,2 procent av den finska befolkningen, vilket innebär att över 100 000 finländare har den. Att den är lika vanlig i Sverige är dock inte säkert, eftersom den finska genpoolen är mer homogen än den svenska.

Studien publiceras i Translational Psychiatry.

LÄS OCKSÅ: Grattis öl-fantast! Malt gör under för magen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande