Chokladsugen? 3 godsaker du kan frossa i - även om du inte äter socker

Frossa i choklad - det behöver inte vara onyttigt.

Foto: Shutterstock

Frossa i choklad - det behöver inte vara onyttigt.

Chokladsuget kan vara svårt att stå emot - och varför skulle du?

Visst, raffinerat socker är inte så bra, men forskning pekar på att kakao är toppen för hälsan.

Därför har Hälsoliv tagit fram tre goda recept du kan frossa i utan dålig samvete.

Andra har också läst

1. Chokladbollar med hasselnötter

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Recept av Elisabet Johansson.

Chokladbollar är en riktig klassiker - och den här varianten med hasselnötter och dadlar går inte av för hackor.

cirka 20 stycken

3 dl hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter

10 dadlar, urkärnade.

2 msk  kokosolja 

3/4 dl kakao

1/2 dl flytande honung 

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

Att rulla i:

2 dl hasselnötter

Så gör du:

1. Mixa hasselnötterna fint eller använd hasselnötsmjöl. Mixa dadlar för sig.  Mixa hastigt ihop alla ingredienser till en slät massa.

2. Hacka hasselnötterna som bollarna ska rullas i och lägg på ett fat. Rulla massan till bollar och rulla i de hackade hasselnötterna. 

3. Förvara bollarna i en lufttät burk i kylen.

2. Erikas raw brownie

Prova vår smaskiga raw brownie med chokladfrosting - en vegansk kaka utan raffinerat socker.

Dadlar tillför en söt smak och avokado bidrar till den krämiga konsistensen.

8-10 bitar

Undre lagret:

2 dl dadlar (utan kärna)

2 dl valnötter

1-2 msk nötsmör (mandel, hasselnöt, jordnöt – din favorit)

1/2 dl kakao

1 nypa salt

1 tsk vatten

Övre lagret:

1 avokado

1 tsk vaniljpulver

1 msk kokosolja

3 msk kakao

3 msk agavesirap (går också bra med honung eller lönnsirap)

Så gör du:

1. Mixa ingredienserna till botten och tryck ut i en form som du kan ta bort kanterna på. Ställ in i frysen.

2. Mixa sedan ingredienserna till toppingen. Bred på botten och ställ in i kylen så att kakan sätter sig.

3. Skär upp bitar och ät direkt, eller servera med lite valfri vispbar grädde och bär.

LÄS OCKSÅ: Choklad och rödvin - nyckeln till rynkfri hy?

3. Chokladglass på avokado

Behöver du lite inspiration till en festmeny eller är du bara sugen på en härlig dos chokladglass i soffan? Här visar Erika Kits Gölevik hur hon snor ihop världens snabbaste och godaste glass - på en minut!

1 portion

2 frusna skivade bananer

En halv avokado

1-2 msk kakao

1 krm vaniljpulver

1 msk kakaonibs

Så gör du:

Lägg alla ingredienser förutom kakaonibsen i en mixer. Mixa. Häll i kakaonibsen. Rör om. Servera med valfria tillbehör! Njut!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här