Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Snart kan du äta choklad i medicinskt syfte.
Snart kan du äta choklad i medicinskt syfte.
Snart kan du äta choklad i medicinskt syfte.
Både fett och socker kan snart tas bort ur chokladen.
Både fett och socker kan snart tas bort ur chokladen.
Både fett och socker kan snart tas bort ur chokladen.
1 AV 2
Snart kan du äta choklad i medicinskt syfte.
Foto: colourbox
2 AV 2
Både fett och socker kan snart tas bort ur chokladen.
Foto: Bigstock

Choklad! Snart lika nyttigt som medicin

Grattis alla chokladälskare! Inom kort kan det finnas en choklad på marknaden där vi får behålla alla hälsofrämjande egenskaper, medan de onyttiga plockas bort.

Forskare har nämligen hittat en växt som kan ta bort den bittra smaken från kakaobönan – utan att onödigt fett och socker behöver tillsättas.

Det verkar som att vi snart kommer att kunna njuta av den åtråvärda chokladen utan ett uns av dåligt samvete. Tänk vilken lycka att bara kunna dra nytta av hälsofördelarna med denna smarriga godbit, och inte samtidigt känna att du är onyttig. Det låter kanske som en ouppnåelig dröm – men faktum är att det är precis vad som håller på att hända.

Choklad som medicin

Den amerikanska chokladtillverkaren Kuka Xoco har tagit fram en så kallad "medicinsk choklad" som bara innehåller 35 procent fett och socker, rapporterar brittiska The Independent. Och det här är bara första steget. Målet är att chokladen inte ska innehålla mer än 10 procent fett och socker.

– Om de ohälsosamma ingredienserna tas bort, kan chokladen ätas medicinskt, sa Gregory Aharonian, företagets direktör och chefsforskare, på den internationella konferensen World Chocolate Forum i London förra veckan.

En ört kan vara lösningen. Foto: Thinkstock

Ört ersätter sockret

För det är ju så att kakao, huvudingrediensen i choklad, innehåller en hel del nyttigheter. Variationen av antioxidanter och mineraler gynnar vår hälsa genom att bland annat skydda nervsystemet, minska risken för stroke och sänka blodtrycket.

Men kakao har också en bitter smak, vilket gör att många tillverkare tillsätter en hel del fett och socker i sina produkter – och på så sätt förtar man hälsofördelarna. Lösningen, menar företaget Kuka Xoco, är en särskild ört från området kring Anderna i Sydamerika. Genom att tillsätta små mängder växtextrakt ska man helt kunna få bort den bittra smaken hos osötad kakao.

– Det här eliminerar behovet av socker, sötningsmedel och mycket av fettet i choklad, vilket släpper fram de medicinska fördelarna.

 

LÄS OCKSÅ: Mörk choklad - därför är den bra för hjärtat

LÄS OCKSÅ: Åtta hälsoskäl att äta choklad varje dag