Choklad och vin – nyckeln till rynkfri hy
Glöm svindyra hudkrämer, botox och fillers.
Forskare tror nämligen att de hittat hemligheten bakom spänstig och rynkfri hud.
Svaret? Vin och choklad.
Japp, det är sant.
I en ny studie har Forskare från England undersökt hur mörk choklad och rödvin påverkar våra celler. De kunde se att båda livsmedlen inte bara kan föryngra huden, utan hela kroppen.
LÄS OCKSÅ: Så blir du 10 år yngre – ända ner på cellnivå
Forskare: Choklad och vin föryngrar cellerna
I ett experiment har forskarteamet använt rött vin, mörk choklad, röda vindruvor och blåbär. Livsmedel som alla innehåller flavonoider, som är kända för att vara antiinflammatoriska och antioxidanta.
När de behandlade cellerna kunde de se att dessa kemiska ämnen föryngrade äldre celler. Effekten kom bara timmar efter behandlingen.
– När jag såg några av cellerna föryngras kunde jag inte tro det. De gamla cellerna såg ut som unga celler. Det var som magi, säger Eva Latorre, en av forskarna som arbetat med studien, i en artikel på universitetet i Exeters hemsida.
LÄS OCKSÅ: Choklad gör din hjärna yngre och större
Användas för att bromsa åldrande
Ju äldre vi blir desto långsammare blir cellförnyelsen, cellernas förmåga att dela sig försämras. Forskarteamet hoppas att deras upptäckt av flavonoidernas cellföryngrande effekt ska kunna användas för att sakta ner kroppens åldrande, genom att återställa funktionen hos åldrade celler.
– Det här är ett första steg i försöket att få folk att leva en normal livslängd, men med god hälsa livet ut, säger forskningsledare Lorna Harries.
Att antioxidantrika livsmedel kan användas för att reducera ålderstecken är inte en nyhet i sig. Det har bland annat gjorts mindre studier på att kakao kan motverka rynkor.