Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Älskar du mörk choklad? Forskare har kunnat se att mörk choklad kan hålla kroppen ung.
Älskar du mörk choklad? Forskare har kunnat se att mörk choklad kan hålla kroppen ung.
Älskar du mörk choklad? Forskare har kunnat se att mörk choklad kan hålla kroppen ung.
Även rödvin tros ha en föryngrande effekt.
Även rödvin tros ha en föryngrande effekt.
Även rödvin tros ha en föryngrande effekt.
1 AV 2
Älskar du mörk choklad? Forskare har kunnat se att mörk choklad kan hålla kroppen ung.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Även rödvin tros ha en föryngrande effekt.
Foto: Shutterstock

Choklad och vin – nyckeln till rynkfri hy

Glöm svindyra hudkrämer, botox och fillers.

Forskare tror nämligen att de hittat hemligheten bakom spänstig och rynkfri hud.

Svaret? Vin och choklad.

Japp, det är sant.

I en ny studie har Forskare från England undersökt hur mörk choklad och rödvin påverkar våra celler. De kunde se att båda livsmedlen inte bara kan föryngra huden, utan hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: Så blir du 10 år yngre – ända ner på cellnivå

Forskare: Choklad och vin föryngrar cellerna

I ett experiment har forskarteamet använt rött vin, mörk choklad, röda vindruvor och blåbär. Livsmedel som alla innehåller flavonoider, som är  kända för att vara antiinflammatoriska och antioxidanta.

När de behandlade cellerna kunde de se att dessa kemiska ämnen föryngrade äldre celler. Effekten kom bara timmar efter behandlingen.

– När jag såg några av cellerna föryngras kunde jag inte tro det. De gamla cellerna såg ut som unga celler. Det var som magi, säger Eva Latorre, en av forskarna som arbetat med studien, i en artikel på universitetet i Exeters hemsida.

LÄS OCKSÅ: Choklad gör din hjärna yngre och större

Användas för att bromsa åldrande

Ju äldre vi blir desto långsammare blir cellförnyelsen, cellernas förmåga att dela sig försämras. Forskarteamet hoppas att deras upptäckt av flavonoidernas cellföryngrande effekt ska kunna användas för att sakta ner kroppens åldrande, genom att återställa funktionen hos åldrade celler. 

– Det här är ett första steg i försöket att få folk att leva en normal livslängd, men med god hälsa livet ut, säger forskningsledare Lorna Harries.

Att antioxidantrika livsmedel kan användas för att reducera ålderstecken är inte en nyhet i sig. Det har bland annat gjorts mindre studier på att kakao kan motverka rynkor.