En portugisisk studie visar att choklad kan minska risken för Alzheimers sjukdom.
1 av 2: En portugisisk studie visar att choklad kan minska risken för Alzheimers sjukdom. Foto: Image Source/GETTY IMAGES/IMAGE SOURCE
Studien har inte gjort skillnad på ljus och mörk choklad.
2 av 2: Studien har inte gjort skillnad på ljus och mörk choklad. Foto: Ac_Bnphotos/GETTY IMAGES E+

Choklad kan minska risken för demens

Älskar du choklad? Då har vi glada nyheter.

En ny studie visar nämligen att äldre som mumsar choklad löper mindre risk att drabbas av demenssjukdomar som Alzheimers.

Choklad, och framför allt mörk sådan, har länge lyfts fram som hälsosamt.

Och nu får alla chokladälskare ytterligare vatten på sin kvarn.

En portugisisk studie, publicerad i Journal of Alzheimers Disease, visar nämligen att delikatessen kan minska risken för Alzheimers sjukdom, skriver norska ABC Nyheter.

Sammanlagt deltog 531 personer som var 65 år eller äldre. Deltagarna fick genomgå ett test där hjärnans kognitiva förmåga testades.

Fyra år senare gjordes testet om och de person som hade för vana att äta choklad visade sig ha 40 procent längre risk för kognitiv svikt, där bland annat demenssjukdomar som Alzheimers ingår.

Studien har fått viss kritik för hur den genomförts men forskare som inte arbetat med studie säger ändå att resultatet är intressant och trovärdig.

LÄS OCKSÅ: Alzheimers sjukdom - 5 tidiga tecken

"Stärker verkligen resultatet"

Exempelvis har studieforskarna inte gjort skillnad på ljus och mörk choklad.

– Det stärker verkligen resultatet. Hade de skiljt på chokladtyperna så tror jag att de sett ännu större riskreduktion för de som bara åt mörk choklad, säger den Oslo-baserade läkaren Håvard Berntsen till ABC.

Anledningen till att mörk choklad ofta hyllas inom hälsokretsar är att det innehåller flera viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler via kakaon. I ljus choklad, där kakaohalten är lägre, försvinner mycket av detta.

LÄS OCKSÅ: Snart kan det bli lättare att upptäcka Alzheimers sjukdom