"Ett livsmedel som man aldrig någonsin ska äta om man vill hålla sig frisk är knaperstekt bacon", säger onkologiläkaren David Stenholtz till Hälsoliv.
1 av 2: "Ett livsmedel som man aldrig någonsin ska äta om man vill hålla sig frisk är knaperstekt bacon", säger onkologiläkaren David Stenholtz till Hälsoliv. Foto: Bit24 - Fotolia
Även risken för hormonkänsliga cancerformer ökar ju mer mjölk du dricker enligt cancerläkaren.
2 av 2: Även risken för hormonkänsliga cancerformer ökar ju mer mjölk du dricker enligt cancerläkaren. Foto: Joerg Beuge

Cancerläkare: Så farligt är det att äta bacon

Skippa charkuterier och rött kött om du vill undvika cancer.

Det säger onkologiläkaren David Stenholtz.

Han varnar särskilt för knaperstekt sidfläsk:

– Att äta bacon är att jämställa med att röka.

Om man vill skydda sig mot cancer och andra livshotande sjukdomar bör man tänka över sin kost. Det är de flesta läkare, forskare och hälsoexperter eniga om. Och lika viktigt som det är att få i sig näringsrik och kalorisnål mat är det att undvika vissa onyttiga livsmedel helt.

 

Köttcancer-varningen – så mycket kan du äta

 

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi vid Västmanlands sjukhus, varnar för tre matgrupper som är extra bannlysta i kampen mot elakartade tumörsjukdomar, nämligen charkvaror, rött kött och mejeriprodukter.

Han utmålar en frukost- och LCHF-favorit som den värsta boven i dramat:

– Ett livsmedel som man aldrig någonsin ska äta om man vill hålla sig frisk är knaperstekt bacon. Det är rökt, extrasaltat och rikt på mättat fett, samt innehåller nitrosoämnen, hormoner, glykotoxiner, miljögifter och endotoxiner. Sedan steker man det väldigt hårt, så att det bildas maximalt med heterocykliska aminer och polyaromatiska kolväten. Att äta bacon är att jämställa med att röka, säger han till Hälsoliv.

 

Även små barn mår bra av vegetarisk kost

 

Enligt David Stenholtz råder det ingen tvekan om att cancer, liksom alla andra livsstilssjukdomar, kan förebyggas av att man äter så mycket som möjligt från växtriket och drar ner så mycket som möjligt på animaliska produkter och processade livsmedel med transfetter.

– Om man vill formulera det ännu kortare brukar jag säga: undvik all mat som det görs reklam för. Då brukar man täcka in allt ohälsosamt.

Helst ska man låta bli kyckling också, eftersom det innehåller samma sak som rött kött, menar han. Vill man prompt äta någon animalisk produkt nämns ofta fisk som bästa alternativet, men egentligen är baljväxter överlägsna ur hälsosynpunkt.

 

Mjölk och andra mejerivaror däremot bör man skippa.

– Det är inte lika illa som rött kött och charkvaror, men man har satt både prostatacancer och äggstockscancer i samband med mjölkprodukter. Hormonkänsliga cancerformer ökar sannolikt ju mer mjölk man dricker, både när det gäller lätt- och fullmjölk, säger David Stenholtz.

 

Så äter du mjölkfritt!

Rädd för cancer? - Det här ska du INTE äta

1. Charkvaror

"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött

"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter

"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!