<p>Skål! Ett glas skumpa kan förbättra ditt minne!</p>
1 av 2: <p>Skål! Ett glas skumpa kan förbättra ditt minne!</p> Foto: Colourbox
För allra första gången visar en studie att en måttlig konsumtion av champagne kan påverka en kognitiv funktion
2 av 2: För allra första gången visar en studie att en måttlig konsumtion av champagne kan påverka en kognitiv funktion

Bubbelhelg! Så många glas är nyttigt för dig

Helgen är här och vi välkomnar den med en härligt bubblande nyhet. Brittiska forskare har nämligen kunnat visa att en måttlig mängd champagne, närmare bestämt tre glas i veckan, kan stärka vårt minne och motverka demens. Skål för det!

Poff! Och där flög champagnekorken. Ja, om du tänkte fira in helgen med en festlig skål i kväll ska du nog överväga att fylla glaset med bubbel. Nu finns nämligen forskning som ger oss anledning att njuta lite extra av den mousserande drycken, rapporterar den danska nättidningen Dagens.

Forskare på University of Reading i Storbritannien har genom experiment på råttor visat att champagne kan stärka minnet och bidra till att bekämpa Alzheimers sjukdom, den vanligaste typen av demens. Tre glas i veckan är vad som gäller för att motverka hjärnsjukdomen som gör att vi får svårt att minnas.

– Den här forskningen är spännande, eftersom den för allra första gången visar att en måttlig konsumtion av champagne kan påverka en kognitiv funktion som minnet, säger Jeremy Spencer, professor på University of Reading.

Det krävs ännu mer forskning på området. Foto: Thinkstock

Mer forskning krävs

Även om det är ett positivt besked tas det emot med en nypa salt från vissa håll, åtminstone än så länge. Den brittiska organisationen Alzheimer’s Society tycker exempelvis att resultatet är spännande, men understryker samtidigt att det krävs betydligt mer forskning på området.

Nästa steg blir att undersöka om upptäckterna kan överföras från råttorna till människokroppen. Så medan vi hoppfullt korkar upp det där bubblet i helgen väntar vi med spänning på vidare champagneforskning.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är nyårsskålen bra för hjärtat

LÄS OCKSÅ: Så festar du GI-smart

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!