Poff! Och där flög champagnekorken. Ja, om du tänkte fira in helgen med en festlig skål i kväll ska du nog överväga att fylla glaset med bubbel. Nu finns nämligen forskning som ger oss anledning att njuta lite extra av den mousserande drycken, rapporterar den danska nättidningen Dagens.
Forskare på University of Reading i Storbritannien har genom experiment på råttor visat att champagne kan stärka minnet och bidra till att bekämpa Alzheimers sjukdom, den vanligaste typen av demens. Tre glas i veckan är vad som gäller för att motverka hjärnsjukdomen som gör att vi får svårt att minnas.
– Den här forskningen är spännande, eftersom den för allra första gången visar att en måttlig konsumtion av champagne kan påverka en kognitiv funktion som minnet, säger Jeremy Spencer, professor på University of Reading.
Mer forskning krävs
Även om det är ett positivt besked tas det emot med en nypa salt från vissa håll, åtminstone än så länge. Den brittiska organisationen Alzheimer’s Society tycker exempelvis att resultatet är spännande, men understryker samtidigt att det krävs betydligt mer forskning på området.
Nästa steg blir att undersöka om upptäckterna kan överföras från råttorna till människokroppen. Så medan vi hoppfullt korkar upp det där bubblet i helgen väntar vi med spänning på vidare champagneforskning.
LÄS OCKSÅ: Därför är nyårsskålen bra för hjärtat
LÄS OCKSÅ: Så festar du GI-smart