I den svenska naturen finns flera växter som kan orsaka svåra problem - som förgiftning och brännskadeliknande symtom.
I den svenska naturen finns flera växter som kan orsaka svåra problem - som förgiftning och brännskadeliknande symtom. Foto: Shutterstock

Brännässlor och 6 andra farliga växter

Giftiga växter finns det gott om i den svenska naturen - men hur många har du egentligen koll på?

Här listar Torbjörn Tyler vid Lunds universitet, sju växter som du bör se upp med.

Från extremt giftiga stormhattar till jätteloka och odört.

I Sverige är vi relativt förskonade när det kommer till giftiga djur och växter. Men det betyder inte att allt som ser vackert ut är helt ofarligt. Tvärtom.

Du känner säkert till att många svampar kan vara direkt livsfarliga och detsamma gäller växter som finns i vår svenska flora.

Några kan orsaka svåra brännskadeliknande symtom vid hudkontakt medan andra blir farliga först vid förtäring.

LÄS OCKSÅ: Så ska du agera om du blir biten av en huggorm

Palsternacka (Pastinaca sativa)

Palsternacka Foto: Shutterstock

Palsternackor är en uppskattad grönsak som du kan äta utan problem, men se upp för växtsaften från bladen. Palsternackan är fytotoxisk vilket innebär saft i kombination med solljus kan skada huden.

Symtom: Kan orsaka stora brännblåsor som sitter kvar i veckor. I värsta fall lämnar det bestående ärr eller eksem.

Var: Vilda palsternackor växer bland annat i gräsmattor och vid badstränder i hela södra Sverige.

Vad ska jag göra? Skölj huden med tvål och vatten och smörj med kylbalsam för att lindra besvär.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot TBE

Brännässla (Urtica dioica)

Brännässla Foto: Shutterstock

I det här sällskapet är brännässlan en av de mer snälla växterna. Vid beröring avger små brännhår vid stam och blad ett nervgift. Mängden brännhår kan variera. Mängden brännhår kan variera mellan olika typer av brännässlor. Unga exemplar och torkade brännässlor bränns nästan inte alls. De som finns i skogen har ofta mindre brännhår än de som växer i eller nära din trädgård.

Symtom: Nervgiftet kan ge upphov till sveda och klåda. Vanligtvis håller besvären inte i sig i mer än ett dygn.

Var: Brännässlor finns i hela landet och trivs bäst i näringsrik jord, hittas främst runt bondgårdar, åkermark och i trädgårdar.

Vad ska jag göra? 1177 Vårdguidens råd är att skölja utslagen under kallt vatten i någon minut. Du kan även stryka på kylbalsam eller en lokalbedövande salva. Barn under 18 månader bör inte använda det sistnämnda.

Hit kan du vända dig

Vid akuta symtom bör du alltid ringa 112 och begära giftinformation.

I mindre akuta fall kan du ringa Giftinformationscentralen på 010-456 6700.

Stormhattar (Aconitum spp)

Nordisk stormhatt
1 av 3: Nordisk stormhatt Foto: Giftinformationscentralen
Trädgårdsstormhatt
2 av 3: Trädgårdsstormhatt Foto: Giftinformationscentralen
Äkta Stormhatt
3 av 3: Äkta Stormhatt Foto: Robert Stromvall/Giftinformationscentralen

Stormhatten är en synnerligen otrevlig växt. Den har ett rykte om sig att vara extremt giftig och i det här fallet är det ingen överdrift. Detta gäller både den vilda nordiska stormhatten, den odlade trädgårdsstormhatten och äkta stormhatt. Dess frön och rot innehåller bland annat akonitin som kan ge svåra förgiftningssymtom. Enligt Giftinformationscentralen har giftet i sällsynta fall lett till dödsfall. Beröring av växten är inte farlig i sig självt men skulle du slicka på fingrarna efteråt blir det värre. Tvätta därför händerna grundligt.

Symtom: Bland annat en brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, diarré, kallsvettningar, myrkrypningar, synstörningar, kramper, andningsförlamning och hjärtrytmrubbningar.

Var: Nordisk stormhatt växer vilt i norra och mellersta Sverige. Hittas ofta längs fjällbäckar och stränder i Norrlands skogsland. Äkta stormhatt är inte särskilt vanlig i det vilda men återfinns bland annat i Skåne.

Vad ska jag göra? Om någon smakat på växten bör du ringa 112 för giftinformation. Därefter kan sjukhus behöva uppsökas.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du olika typer av insektsbett

Jätteloka (Heracleum mantegazzianum)

Jätteloka Foto: Giftinformationscentralen

Jättelokan betraktas ofta som ogräs och kan bilda enorma bestånd. Precis som palsternackan är jättelokan fytotoxisk så när växtsaften utsätts för solljus skapas ett ämne som kraftigt irriterar huden. Jättelokan kan ibland förväxlas med den ofarliga växten hundkäx

Symtom: Kraftiga brännskadeliknande blåsor och rodnad. Ibland kan det dröja 1-2 dagar innan symtomen visar sig och besvären kan kvartstå i veckor. I värsta fall lämnar det ärr och eksem. Släktingar som tromsöloka och hörsneloka ger liknande besvär.

Var: Jättelokan finns i dag i hela södra Sverige och längs Norrlandskusten. Det är den största örten i landet och blir 2-4 meter hög i fullvuxet tillstånd. Lokor växer gärna kring bondgårdar, längs åkerkanter och övergödda vattendrag samt i stadsmiljöer.

Vad ska jag göra? Tvätta huden med tvål och vatten och skydda den drabbade huden från solljus i minst en vecka. 

Vad är medicinskt kol?

Vid olika typer av förgiftning är det bra att ha medicinskt kol hemma. Det binder sig till många ämnen och kan därför minska mängden som finns i kroppen. Ring alltid Giftinformationscentralen innan du ger medicinskt kol.

Odört och sprängört (Conium maculatum/Cicuta virosa)

Odört
1 av 4: Odört Foto: Giftinformationscentralen
Odört
2 av 4: Odört Foto: Giftinformationscentralen
Sprängört
3 av 4: Sprängört Foto: Giftinformationscentralen
Sprängört
4 av 4: Sprängört Foto: Giftinformationscentralen

Två närbesläktade växter som är så pass giftiga att du bör vara väldigt försiktig. Giftet tränger inte genom huden vid beröring men får alltså inte hamna i kroppen. Odört och sprängört kan vara förvillande lika ätliga växter som morot, palsternacka och hundkäx samt örter som körvel och koriander. Enligt Giftinformationscentralen har det förekommit dödsfall där sprängört förväxlats med ätliga växter.

Symtom: Odört innehåller giftet koniin som kan leda till allvarlig förgiftning. Symtom kan vara kräkningar och törst. I allvarligare fall kan det leda till tal- och sväljsvårigheter samt muskelpåverkan.

Sprängörtens rot innehåller cicutoxin som kan leda till direkt livsfara. Symtom är magsmärtor, kräkningar, diarré, ihållande kramper och till och med medvetslöshet och andningsförlamning.

Var: Odört är relativt ovanligt i södra Sverige men kan återfinnas längs kusterna. Hittar främst vid bondgårdar och i trädgårdar. Sprängört är vanlig i nästan hela landet och trivs i blöt och sumpig mark.

Vad ska jag göra? Om någon fått i sig sprängört bör du genast ringa 112 för giftinformation och uppsöka sjukhus akut. Detsamma gäller om du fått i dig odört.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på borrelia – så skyddar du dig

Mose brinnande buske (Dictamnus albus)

Mose brinnande buske Foto: Giftinformationscentralen

En mycket märklig växt som avsöndrar eteriska oljor som kan antända - därav det bibliska namnet. Växten blommar under högsommaren.

Symtom: Växtens saft kan i kombination med solljus leda till kraftiga brännblåsor som stannar i veckor.

Var: Mose brinnande buske är främst en trädgårdsväxt och påträffas sällan vild i den svenska naturen. Den uppges inte vara giftig vid förtäring, men beskrivs som oätbar - trots citrondoften.

Vad ska jag göra? Tvätta huden med tvål och vatten och skydda huden mot solljus i minst en vecka.

Malörtsambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

Malörtsambrosia Foto: Shutterstock

Pollen från Malörtsambrosia kan vara extremt allergiframkallande. Även personer som inte lider av pollen kan utveckla allergi vid regelbunden kontakt.

Symtom: Malörtsambrosian är mycket aggressiv och kan orsaka både astma och allergier.

Var: Frön från växten är vanliga i fågelfröblandningar och påträffas därför ofta under fågelbord eller andra platser i trädgårdar. Malörtsambrosia kommer ursprungligen från Nordamerika men har i dag spritts över världen. I Sverige blommar den under senhösten och finns främst i södra Sverige.

Vad ska jag göra? Lindra med allergimedicin

Källor: Lunds Universitet, Giftinformationscentralen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!