Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Mår du som du förtjänar i dag? Här är proffstipsen som kan pigga upp.
Mår du som du förtjänar i dag? Här är proffstipsen som kan pigga upp.
Mår du som du förtjänar i dag? Här är proffstipsen som kan pigga upp.
Cantaloupemelon
Cantaloupemelon
Cantaloupemelon
1 AV 3
Mår du som du förtjänar i dag? Här är proffstipsen som kan pigga upp.
Foto: Getty images
2 AV 3
Foto: Colourbox
3 AV 3
Cantaloupemelon
Foto: Getty images

Bota baksmällan som ett proffs - sno knepen!

Avokadomackan är inte bara för trendkänsliga bloggare.

Nu framkommer att de senaste årens mest instagrammade frukost är optimal för att bekämpa baksmälla.

Så inför nyårsdagen lär du se till att ha toast och mogen frukt hemma.

Här är tre experttips för att klara 1 januari.

Glöm resorb, röd mjölk och pizza från kvarterskrogen. Det finns bättre kurer mot nyårsbaksmällan än kemikalier, barnmat och flottig fastfood. Enligt träningsexperten och yogaläraren Dana Santas, som coachar flera stora basebolllag i USA, bör man istället studera hur proffsidrottare återhämtar sig efter stora matcher eller mästerskap, eftersom deras utmattning går att likställa med den trötthet och det illamående som drabbar kroppen efter en blöt festkväll. Grundproblemet stavas uttorkning: eftersom alkoholen gör att vi kissar mer förlorar vi vätska, och med den en massa viktiga elektrolyter.

LÄS OCKSÅ: 5 hälsoskäl att äta avokado – varje dag 

Avokadomacka bäst mot bakfylla

Elektrolyterna är mineraler som används som bränsle för att hjärta, muskler och nervimpulser ska fungera. De gör det lättare för atleter att komma tillbaka efter fysisk maxprestation, liksom för nyårsfirare och -svirare efter en natt med lite för mycket champagne. En väsentlig elektrolyt i sammanhanget är kalium, som finns naturligt i livsmedel som avokado, banan och cantaloupemelon. Kaliumbrist orsakar seghet och förstärker en eventuell bakfylla. 

Lagom till nyårshelgen kan det alltså vara klokt att fylla frukostskålen till brädden – och snegla på hälsobloggarna för en stund. Enligt Dana Santas är nämligen den trendiga avokadomackan, eller "avo on toast" som amerikanerna säger, den allra effektivaste bakiskuren.

– Mild banan och cantaloupemelon är jättebra för magen när man är bakfull, men avokado är ännu bättre, eftersom den innehåller ännu mer kalium. Så att mosa avokado på rostat bröd är en jättebra idé morgonen efter en festkväll, säger hon till CNN.

LÄS OCKSÅ: Blir man tjock av banan? Vi reder ut

Yoga dig nyktrare

Förutom att äta avokado, banan och cantaloupemelon tipsar Dana Santas om lättare yoga för att lindra eftersviterna av nyårsafton eller andra utsvävande nätter. När vi rör på oss ökar blodcirkulationen i kroppen och mer syre når hjärnan.

Men FÖR yviga rörelser är inte att rekommendera när man är vek, så välj återhämtande övningar som "legs above your heart" eller "rag doll", säger hon:

– Vid den senare kan det bulta lite när blodet rusar till huvudet, men det brukar lätta efter någon minut. Avbryt om det känns fel, och låt bli helt om du lider av högt blodtryck.

LÄS OCKSÅ: Vilken yogatyp är du – hitta rätt för just dig 

LÄS OCKSÅ: Tolv myter och sanningar om baksmällan