Har du fått en fästing – häll inte på fett eller annan salva innan du tar bort den. Enklast är bara att ta tag i hela kroppen med en pincett och dra rakt ut.
Så här kan en fästing se ut efter att den har sugit blod.
Skydda dig med ett par höga skor när du är ute i skog och mark.
1 AV 4
Fästingar blir allt mer vanliga. Här är 5 bra tips att ha med dig i sommar!
2 AV 4
Har du fått en fästing – häll inte på fett eller annan salva innan du tar bort den. Enklast är bara att ta tag i hela kroppen med en pincett och dra rakt ut.
Foto: Andreas Altenburger
3 AV 4
Så här kan en fästing se ut efter att den har sugit blod.
Foto: Per Nilsson
4 AV 4
Skydda dig med ett par höga skor när du är ute i skog och mark.
Foto: Monkey Business Images

Borrelia – allt du behöver veta

Borrelia drabbar över 10 000 personer i Sverige varje år.

Det är en infektionssjukdom som sprids av fästingar och kan i värre fall angripa nervsystemet och orsaka neuroborrelios.

Här är allt du behöver veta om borrelia, så som symptom, riskområden, behandling och om borrelia hos barn.

Du får även träffa Katja som hade Borrelia i tre år utan att veta om det.

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids av fästingar under vår, sommar och höst. Som ofta ger ett rött runt märke som första symptom.

En fästing är ett litet blodsugande leddjur, släkt med kvalster och spindlar. Fästingen lever i upp till tre år. Den blir mellan tre och fyra millimeter stor.

Fästingen tycker om när det är fuktigt och blir aktiv när temperaturen är över fem plusgrader. Då sitter de på strån och väntar på att något djur (eller människa) ska komma förbi och som de kan suga blod av. De behöver blodet för att utvecklas.

Borrelia - symptom

Fakta från Netdoktor om borrelia

 Första varningssignalen är ofta ett rött område runt stället där fästingen bitit.
Området blir gradvis större och har ofta ett blekt parti i mitten. Detta tar ofta mellan en och fyra veckor från att man blivit biten.
Samtidigt känner sig vissa trötta, får huvudvärk, lätt feber, led- och muskelsmärtor, samt svullna lymfkörtlar.
 

Mindre vanliga symptom

 Viktnedgång
Ansiktsförlamning
Kan leda till neuroborrelios
 

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

Risken att smittas av borrelia efter ett enda fästingbett är liten – cirka en procent. Det är ändå viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt.

Gör så här:

• Använd pincett.

 • Dra fästingen rakt ut.

• Häll inte på fett eller annan salva innan du avlägsnar fästingen.

Vanliga symptom vid borrelia

Nyuptäckta symptom med sår och blåsor kan se ut så här Foto: Johan Berglund

 

• Första varningssignalen är ofta ett rött område runt stället där fästingen bitit.
• Området blir gradvis större och har ofta ett blekt parti i mitten. Detta tar ofta mellan en och fyra veckor från att man blivit biten.
• Samtidigt känner sig vissa trötta, får huvudvärk, lätt feber, led- och muskelsmärtor, samt svullna lymfkörtlar.
Mindre vanliga symptom

• Viktnedgång
• Ansiktsförlamning
• Kan leda till neuroborrelios

LÄS OCKSÅ: Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Kan leda till neuroborrelios

Av alla som drabbas av borrelia insjuknar ungefär en sjättedel i så kallad neuroborrelios, det vill säga att sjukdomen angriper nervsystemet. Detta är vanligare hos barn än hos vuxna. När bakterien tar sig in i hjärnhinnorna kan det bland annat leda till ansiktsförlamning, motoriska störningar och smärta i kroppen.

Skydda dig mot borrelia och tbe

Foto: Monkey Business Images

Det går att skydda sig mot fästingbett genom att klä sig på ett speciellt sätt vid vistelse i skog och mark i fästingtäta områden, till exempel lövskog med tät undervegetation. Bra kläder att ha är:

 

– Långbyxor.
– Långärmad tröja eller skjorta och eventuellt jacka.
– Stövlar, helst med högt skaft.

Stoppa byxbenen innanför stövelskaften och stoppa skjortan eller tröjan innanför byxlinningen. Då får fästingen mycket svårt att komma in på kroppen och suga blod.

Fästingen sprider även sjukdomen TBE, en virussjukdom som kan leda till hjärnhinneinflammation och i värsta fall permanenta förlamningar. Mellan 200 och 300 personer brukas drabbas av TBE i Sverige per år. Den sjukdomen går – till skillnad mot borrelia – att vaccinera sig mot.

LÄS OCKSÅ: Izabellas feber och värk var borrelia

Så ställs diagnos

Bett kan ge märken som är svåra att identifiera. Ibland består de av ett stort rött märke - som här. Foto: Johan Berglund

Ifall du har en rodnande hudförändring större än fem centimeter brukar det vara tillräckligt för att läkaren ska kunna ställa diagnosen borreliainfektion. Men det finns även andra sätt att ställa korrekt diagnos:

 

– Om läkaren misstänker komplikationer kan ett blodprov visa om kroppen börjat tillverka antikroppar mot borreliabakterien.
– Om läkaren misstänker en borreliainfektion i nervsystemet behöver dessutom ett prov från ryggmärgsvätskan tas. Detta för att kunna ställa diagnosen neuroborrelios, som innebär att hjärnhinnorna är inflammerade.
– Det behövs även ett prov från ledvätska om läkaren misstänker en ledinflammation.

Så behandlas borrelia

Borrelia går oftast lätt att behandla med penicillin. Men i vissa fall kan infektionen spridas till leder och/eller nervsystemet. Då tar det längre tid för kroppen att läka infektionen. I sällsynta fall kan borrelia orsaka bestående inflammationer i huden och lederna. För de flesta räcker det alltså med att äta penicillintabletter under tio dagar för att bli friska. Men om borreliainfektionen har spridit sig till leder och nervsystem eller andra organ är det nödvändigt att sätta in en annan typ av antibiotika. Även då brukar det räcka med vanlig tablettbehandling. Ofta läker en borreliainfektion snabbt. Ifall infektionen har spridit sig och behandlingen kommer igång sent finns dock risk att det kan ta lång tid – många månader – för kroppen att läka helt. Även i fall där borrelian nått nervsystemet blir de drabbade oftast helt friska.

Sök vård för behandling om du:

 

– Fått en större hudförändring på platsen efter ett tidigare fästingbett.
– Känner av flera av symptomen efter att ha vistats i fästingrikt område.
– Känner du av svår huvudvärk eller ansiktsförlamning ska du direkt ta dig till vårdcentral eller akutmottagning.

Borrelia hos barn

Foto: Colourbox

Barn drabbas oftare än vuxna av en borreliainfektion kallad borrelia lymfocytom. Den har form av en blåröd knuta, en till fem centimeter stor, och sitter oftast på örsnibben eller bröstvårtan.

Barn drabbas även i högre grad av borrelia i hjärnan och nervsystemet.

Symptom på hjärninfektion orsakad av borrelia är:

• Feber

• Huvudvärk

• Kräkningar

I vissa fall ger inte borrelia i hjärnan så tydliga symptom. Barnet kan bli tröttare än vanligt och klaga på huvudvärk. Eller få svårt att koncentrera sig och bli yr. Borrelia i hjärnan och nervsystemet hos barn behandlas med antibiotikadropp dagligen i tio dagar för barn under åtta år eller antibiotikatabletter dagligen i tio dagar för barn som fyllt åtta år.

Flera studier har undersökt hur barn som drabbats av borrelia i hjärnan mår efter behandlingen. De flesta studierna visar att barnen blir helt friska.

Högriskområden

Foto: Dmitrii Kiselev

Fästingar som sprider borrelia finns över hela Sverige med undantag för Norrlands inland. Riskerna att bli smittade varierar i landet. Dessa områden anses som högriskområden:

 

– Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.
– De centrala och östra delarna av Mälarregionen.
– Kustområdet från Uppsala ner till Kalmar.
– Runt Vänern.
– Väster och öster om Vättern.

Vaccin mot borrelia

Ännu finns inget vaccin mot borrelia. Forskning pågår, bland annat i Sverige, för att utveckla ett borreliavaccin. Förmodligen kommer det dock att ta flera år innan ett fungerande vaccin mot borrelia finns tillgängligt för allmän användning. Den som har haft borrelia är inte skyddad utan kan drabbas av sjukdomen igen.

 

Källa: 1177.se, tbe.se, medicallink.se, barnakuten.nu. fasting.nu, natursidan.se