Bakfull i dag?
Bakfull i dag? Foto: Shutterstock

Blir du verkligen mer bakfull av mörka drycker?

Du har säkert hört att mörka alkoholdrycker, som whisky och rött vin, orsakar riktigt ondskefulla bakfyllor.

Men är det hela sanningen? Hälsoliv går till botten med gåtan.

December är för många en månad fylld av julfester och glöggpartaj. För den som dricker kan detta innebära en rad mindre behagliga bakfyllor.

De mest uppenbara knepen för att slippa denna ovälkomna gäst är förstås att dricka mindre, varva med vatten och att äta ordentligt för att absorbera alkoholen.

Den stora frågan är emellertid, spelar färgen på det du dricker roll för hur bakfull du blir?

LÄS OCKSÅ: Bakfull i flera dagar? 4 anledningar till att den blir värre med åldern 

Mörk alkohol = värre bakfylla?

Enligt Huffington Post är ämnet inte särskilt välstuderat men det finns forskning som tyder på att mängden kongener i en dryck också påverkar hur dåligt du mår dagen efter. Kongener är en sorts kemisk biprodukt under alkohols jästningseffekt och återfinns typiskt i högre koncentration i mörkare drycker - tänk whisky, rött vin och öl.

Ett exempel är en studie från Brown University där forskare följde 95 personer under två olika festkvällar. Kväll ett drack deltagarna antingen bourbon (mycket kongener) eller vodka (lite kongener). Kväll två fick de placebo.

Resultatet? Ju fler kongener desto värre bakfylla.

LÄS OCKSÅ: 7 skäl till att du blir bakfull i flera dagar 

Kan histaminer vara boven?

Foto: Shutterstock

Riktigt så enkelt verkar det emellertid inte vara. Enligt Alexis Willett, författaren bakom ”Drinkology: The Science of what we drink and what it does to us”, spelar antagligen många fler faktorer in.

Till att börja med finns många individuella variationer att ta i beaktning. Vissa är helt enkelt sämre på att omsätta alkohol än andra. Dessutom brukar våra bakfyllor bli sämre ju äldre vi blir.

– Vissa tycker att kongenerna bär ansvaret för bakfyllan, andra tycker inte det. Resultaten är inte konsekventa, säger hon till Huffington Post.

Kongener är nämligen inte den enda kemikalien som simmar runt i alkohol. Histaminer är en annan potentiell bov. Enligt Systembolaget kan känsliga personer drabbas av både migrän och rodnad när de får i sig histaminer.

– Det finns i både rödvin och champagne, men mindre i andra drycker, säger Willett.

Histaminer återfinns även i mycket mat, som ost, tomater och processade livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Bakis i dag? Så här mår du bättre 

Sulfiter i vin

En tredje potentiell förövare är de ökända sulfiterna, en sorts svavelförening. De uppstår naturligt under jäsningsprocessen men tillsätts också för att vinet inte ska surna.

För känsliga personer kan det ge allergiska reaktioner. Det skulle också kunna förklara värre bakfyllor men det saknas konkreta bevis.

Här är Systembolagets tips för dig som tror dig vara känslig:

Boxvin innehåller vanligen mer svavel

Vita viner innehåller ofta mer svavel än röda

Söta viner innehåller ofta mer svavel än torra

Viner som ska lagras får ofta mer tillsatt svavel

Naturviner innehåller i regel färre tillsatser