Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar" säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.
"Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar" säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.
"Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar" säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.
Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.
Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.
Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.
1 AV 2
"Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar" säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.
Foto: Colourbox

Bli av med din akne – med rätt behandling

Många lider idag av akne, även upp i vuxen ålder. Mängder av behandlingar lovar en aknefri hud, men vad är det egentligen som fungerar? Här ger hudterapeuter och läkare sina bästa tips mot akne och förklarar vad som egentligen fungerar när det gäller medicin, hudvård, vitamin b5 och mat.

Behandlingarna som hjälper mot akne:

Hudvård mot akne

  • Kemisk peeling innehållandes salicylsyra och glykolsyra. Görs i en serie behandlingar hos hudterapeut. Salongsbehandlingen kan kompletteras med kemiska produkter som terapeuten rekommenderas för hemmabruk.
  • Laserbehandlingar har också visat sig vara effektiva mot akne. Dessa, som oftast ges i upprepade kurer, har genom sin värme en antibakteriell påverkan.

Medicin mot akne

  • Apoteket har receptfria produkter som kan hjälpa mot akne. Även p-piller kan lindra problemen eftersom akne ofta är hormonrelaterat.
  • Vid grövre akne kan receptbelagda preparat innehållandes antibiotika behövas, exempelvis Tetracyklin eller Roaccutan. Dessa skrivs ut av hudläkare och kan i vissa fall ge biverkningar som uttorkad hud.

Mat mot akne

  • Viss kost kan ge upphov till akne, detta är dock väldigt individuellt.
  • Tillskott av Vitamin B5 kan hjälpa då detta kan hämma talgproduktionen som ibland påverkar förekomsten av akne.

För många hör akne tonåren till – därmed inte sagt att problemen slutar när ungdomstiden är över.

Tvärtom är akne hos vuxna förhållandevis vanligt och många lider av det - ofta i onödan. När det kommer till akne är nämligen myterna minst lika många som det finns behandlingar mot den. Att akne beror på dålig hygien stämmer exempelvis inte, däremot kan den behandlas med hudvård. Och hjälper inte det finns det andra metoder att prova.

– Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar. Men ett första steg är en konsultation hos en hudterapeut. Om hudvård inte hjälper finns det en rad effektiva mediciner. Receptfria eller som en läkare skriver ut, säger Sophia Seamark-Mowbray som är hudterapeut på Akademikliniken i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

Vad är akne?

– Akne är inflammation i talgkörtlarna i olika grader. Ju djupare inflammationen ligger desto krattigare är aknen. De flesta som söker hjälp har problem i ansiktet men akne på ryggen är också vanligt, säger Sophia Seamark-Mowbray.

Akne vulgaris, akne tarda eller cystisk akne

Som hudterapeut träffar Sophia Seamark-Mowbray dagligen personer som söker hjälp mot sin akne – såväl tonåringar som vuxna. När det kommer till akne, förklarar hon kan de delas in i kategorierna akne vulgaris (ungdomsakne) och akne tarda (vuxenakne).

De två har dock inga större samband – vuxenakne kan man drabbas av oavsett om man haft det i unga år eller inte. I många fall kan akne vulgaris och akne tarda behandlas med professionell hudvård, däremot kräver grövre akne, så kallad cystisk akne ofta medicinsk behandling. Cystisk akne innebär cystor mellan hudlagren som kan ge upphov till bölder och ärr.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

Vuxenakne hänger ihop med hormoner

Vad det gäller vuxenakne syns den ofta på hakan och runt käken – något som hos kvinnor vanligen är ett tecken på hormonella förändringar.

– Man brukar säga att hakpartiet hänger ihop med äggstockarna. Att man får akne kan exempelvis uppstå om att man byter p-piller eller börjar med en ny medicin, Sophia Seamark-Mowbray.

Uppkomsten av akne kan även hänga ihop med livsstilsförändringar.

– Stress påverkar också huden. En skilsmässa eller andra psykiska påfrestningar kan ge symptom i form av akne.

Behandlingar och tips mot akne

Även om akne främst inte är ett tecken på dålig hygien spelar rengöring en viktig roll för att inte förvärra inflammationen. Sophia Seamark-Mowbray rekommenderar peeling, dock inte kornbaserad peeling eftersom den kan riva upp huden och sprida infektionen.

– Peeling mot akne bör innehålla salicylsyra som är antiinflammatorisk. Gärna i mix med glykolsyra som mal ner de döda hudcellerna så huden inte täpps till.

Lika viktig som en daglig hudvårdsrutin med bra produkter är det att man regelbundet tvättar sminkverktyg eftersom de kan bära på bakterier som ökar inflammationen. Och sist men inte minst – använd alltid solskydd.

– Sol kan hjälpa mot tonårsakne, men solskyddsfaktor ska man alltid ha oavsett. Den som äter medicin mot akne kan dessutom få pigmentförändringar av solen.

Christina Oprica är överläkare vid diagnostiskt centrum hud i Stockholm. Angående de olika aknebehandlingarna säger hon:

– Det brukar alltid vara bra att starta med en receptfri kräm med benzoylperoxid. Det brukar funka bra vid lindrig akne. Men en person med svår akne behöver tablettbehandling redan från början. Den bästa behandlingen som finns mot svår akne är den med isotretinoin.

LÄS OCKSÅ: Knottror på huden? Det kan vara milier

Akne - behandling

 Om receptfria läkemedel - som  exempelvis basiron (med bensoylperoxid) – inte ger effekt efter sex till  åtta veckors användning kan du söka läkare. Grundbehandlingen är  utvärtespreparaten aberela eller differin som innehåller A-vitaminsyra.

  Vid övrig måttlig akne, som inte  domineras av pormaskar, finns det andra utvärdes medel som kan provas.  Till exempel: Brevoxyl, stioxyl (med beonsoylperoxid).

Skinoren, finacea (med azelainsyra).

Epiduo (med bensoylperoxid och utvärtes A-vitaminsyra)

Duac (med bensoylperoxid och klindamycin)

Acnatac (klindamycin och tretinoin)

Diane och zyrona är hormonläkemedel  och kan minska akne hos kvinnor. Detta genom att hämma effekten av de  könshormoner som ofta sätter igång akne i tonåren. Män ska inte använda  hormonläkemedel mot akne.

Vid svår akne kan långtidsbehandling  (tre månader) med antibiotika (vanligen tetracykliner) sättas in. Den  behandlingen ska alltid kombineras med utvärtes läkemedel som inte  innehåller antibiotika. Annars finns risk att aknebakterien kan bli  resistens mot antibiotikan.

  Vid svårare akne med cystbildningar  kan behandling med isotretonin, en A-vitaminsyra i tablettform, sättas  in. Behandlingen pågår vanligen i sex månader. Läkemedlet får enbart  förskrivas av legitimerade hudläkare på licens. Kuren brukar pågår i cirka ett halvår, och kan behöva upprepas. Det är effektivt, men medför också biverkningar som torr hud, torra slemhinnor, håravfall och leverpåverkan. Även försämrat psykiskt mående och självmordstankar är en biverkning som bör tas i beaktning.

  Det finns också olika  ljusbehandlingar mot akne - framför allt blått ljus och laserterapi.

Kost och vitamin B5 mot akne

Vilken påverkan kosten har för uppkomsten av akne råder det delade meningar om. Studier har pekat på att en mjölkfri diet har hjälpt i vissa fall. Sophia Seamark-Mowbray är dock försiktig med att peka ut några särskilda livsmedel – hennes råd är att prova sig fram och se hur huden svarar när man väljer bort viss kost.

– Märker man att man får mycket finnar av socker bör man dra ner på det.

Vissa undersökningar tyder även på att Vitamin B5 kan ha en lindrande effekt. Detta hänger ihop med att vitaminen sägs ha en hämmande effekt på taljproduktionen som kan vara överaktiv vid akne.

– Att äta extra vitamin B5 kan hjälpa vissa, men funkar långt ifrån på alla, säger Sophia Seamark-Mowbray.

Christina Oprica ger följande råd:

– Ät nyttig mat med mycket långsamma kolhydrater och undvik mejeriprodukter. Vissa mindre studier talar för att kost som innehåller mycket snabba kolhydrater - choklad, pasta, potatis, och bröd - kan förvärra akne. Detsamma gäller för mejeriprodukter. Mjölk innehåller tillväxtfaktorer och hormoner som påverkar huden. Vi kan självklart inte rekommendera en viss typ av kost som aknebehandling, men det kan vara värt att prova, säger hon till netdoktor.se