Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Behöver du hjälp mot din akne?

Bli av med din akne – med rätt behandling

<span>&quot;Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar&quot; säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.<br></span>

"Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar" säger Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademikliniken, till Hälsoliv.

1/2

Foto: Colourbox

<span>Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.</span>

Vuxenakne syns ofta på hakan och runt käken. Och beror då ofta på hormonella förändringar.

2/2

Foto: Colourbox

AKNE. Många lider idag av akne, även upp i vuxen ålder. Mängder av behandlingar lovar en aknefri hud, men vad är det egentligen som fungerar? Sophia Seamark-Mowbray, hudterapeut på Akademiklinikenen, ger här sina bästa tips mot akne och förklarar vad som egentligen fungerar när det gäller medicin, hudvård, vitamin b5 och mat.

För många hör akne tonåren till – därmed inte sagt att problemen slutar när ungdomstiden är över.

Tvärtom är akne hos vuxna förhållandevis vanligt och många lider av det - ofta i onödan. När det kommer till akne är nämligen myterna minst lika många som det finns behandlingar mot den. Att akne beror på dålig hygien stämmer exempelvis inte, däremot kan den behandlas med hudvård. Och hjälper inte det finns det andra metoder att prova.

– Akneproblem är högst individuella och människor svarar olika på olika behandlingar. Men ett första steg är en konsultation hos en hudterapeut. Om hudvård inte hjälper finns det en rad effektiva mediciner. Receptfria eller som en läkare skriver ut, säger Sophia Seamark-Mowbray som är hudterapeut på Akademikliniken i Stockholm.

Vad är akne?

– Akne är inflammation i talgkörtlarna i olika grader. Ju djupare inflammationen ligger desto krattigare är aknen. De flesta som söker hjälp har problem i ansiktet men akne på ryggen är också vanligt, säger Sophia Seamark-Mowbray.

Akne vulgaris, akne tarda eller cystisk akne

Som hudterapeut träffar Sophia Seamark-Mowbray dagligen personer som söker hjälp mot sin akne – såväl tonåringar som vuxna. När det kommer till akne, förklarar hon kan de delas in i kategorierna akne vulgaris (ungdomsakne) och akne tarda (vuxenakne).

De två har dock inga större samband – vuxenakne kan man drabbas av oavsett om man haft det i unga år eller inte. I många fall kan akne vulgaris och akne tarda behandlas med professionell hudvård, däremot kräver grövre akne, så kallad cystisk akne ofta medicinsk behandling. Cystisk akne innebär cystor mellan hudlagren som kan ge upphov till bölder och ärr.

Vuxenakne hänger ihop med hormoner

Vad det gäller vuxenakne syns den ofta på hakan och runt käken – något som hos kvinnor vanligen är ett tecken på hormonella förändringar.

– Man brukar säga att hakpartiet hänger ihop med äggstockarna. Att man får akne kan exempelvis uppstå om att man byter p-piller eller börjar med en ny medicin, Sophia Seamark-Mowbray.

Uppkomsten av akne kan även hänga ihop med livsstilsförändringar.

– Stress påverkar också huden. En skilsmässa eller andra psykiska påfrestningar kan ge symptom i form av akne.

Behandlingar och tips mot akne

Även om akne främst inte är ett tecken på dålig hygien spelar rengöring en viktig roll för att inte förvärra inflammationen. Sophia Seamark-Mowbray rekommenderar peeling, dock inte kornbaserad peeling eftersom den kan riva upp huden och sprida infektionen.

– Peeling mot akne bör innehålla salicylsyra som är antiinflammatorisk. Gärna i mix med glykolsyra som mal ner de döda hudcellerna så huden inte täpps till.

Lika viktig som en daglig hudvårdsrutin med bra produkter är det att man regelbundet tvättar sminkverktyg eftersom de kan bära på bakterier som ökar inflammationen. Och sist men inte minst – använd alltid solskydd.

– Sol kan hjälpa mot tonårsakne, men solskyddsfaktor ska man alltid ha oavsett. Den som äter medicin mot akne kan dessutom få pigmentförändringar av solen.

Kost och vitamin B5 mot akne

Vilken påverkan kosten har för uppkomsten av akne råder det delade meningar om. Studier har pekat på att en mjölkfri diet har hjälpt i vissa fall. Sophia Seamark-Mowbray är dock försiktig med att peka ut några särskilda livsmedel – hennes råd är att prova sig fram och se hur huden svarar när man väljer bort viss kost.

– Märker man att man får mycket finnar av socker bör man dra ner på det.

Vissa undersökningar tyder även på att Vitamin B5 kan ha en lindrande effekt. Detta hänger ihop med att vitaminen sägs ha en hämmande effekt på taljproduktionen som kan vara överaktiv vid akne.

– Att äta extra vitamin B5 kan hjälpa vissa, men funkar långt ifrån på alla, säger Sophia Seamark-Mowbray.