Näsblod är sällan något farligt. För att stoppa blodflödet lutar du huvudet framåt och klämmer åt näsbryggan, precis nedanför näsbenet i sittande ställning.
1 av 2: Näsblod är sällan något farligt. För att stoppa blodflödet lutar du huvudet framåt och klämmer åt näsbryggan, precis nedanför näsbenet i sittande ställning. Foto: iStock
Du bör alltså inte ligga ner eller luta huvudet bakåt.
2 av 2: Du bör alltså inte ligga ner eller luta huvudet bakåt. Foto: iStock

Bästa metoden för att stoppa näsblod

Att blöda näsblod, eller epistaxis som det också kallas, kan vara både läskigt, pinsamt och lite obehagligt.

Men det är sällan något farligt och dessutom vanligt under vintertid.

Många gör däremot fel när de ska stoppa det plötsliga blodflödet.

Så här gör du, både när det gäller barn och vuxna.

Näsblod beror kort och gott på att ytliga blodkärl i näsan brister på ett eller annat sätt. För barn kan detta vara väldigt traumatiskt.

Blödningen går ofta över av sig själv men i sällsynta fall kan det handla om något allvarligare.

LÄS OCKSÅ: 11 husmorsknepen som håller dig frisk 

Varför blöder man näsblod?

Orsakerna bakom det plötsliga blodflödet kan vara många. Allt ifrån att du petat dig överdrivet mycket i näsan till slag och torra eller inflammerade slemhinnor.

Enligt Health.com är det sistnämnda synnerligen vanligt, framför allt under vintertid när luften är torr och förkylningar hänger i luften.

– Slemhinnorna, framför allt skiljeväggarna mellan näshålorna, är fulla med blodkärl. Det som hindrar dem från att blöda är vätska som håller dem fuktiga, säger läkaren Joseph K Han till sajten.

– När du befinner dig i torr luft försvinner vätskan och torkar ut blodkärlen, vilket kan leda till blödning.

Om du petar näsan ofta, samtidigt som du använder mycket nässpray, kan även detta leda till problem.

Även vissa läkemedel med blodförtunnande egenskaper kan vara en orsak.

LÄS OCKSÅ: Beroende av nässpray? Så farligt är det 

Bästa sättet att stoppa näsblod

Foto: iStock

Enligt Netdoktor.se har det tidigare funnits rekommendationer som råder människor att luta huvudet bakåt och lägga sig ner. Men både Health, Netdoktor och 1177 Vårdguiden menar att det bästa sättet att stoppa blödningen är att sitta upp, luta huvudet framåt och klämma åt näsbryggan, precis nedanför näsbenet. Behåll denna position i 10 minuter.

Om du lutar huvudet bakåt riskerar blod att leta sig ner i halsen och kan leda till en orolig mage. Dessutom kan blodtrycket i huvudet stiga vilket ökar trycket på blodkärlen.

Ett annat trick är att suga på en isbit eller lägga en kall handduk över näsa och panna för att blodkärlen ska dra ihop sig. Om blödningen inte slutar kan du stoppa en bomullstuss i näsan för att fånga upp blodflödet. Låt den sitta kvar även efter det slutat rinna. För att slippa att tussen fastnar i såret kan du doppa den i matolja innan du stoppar in.

LÄS OCKSÅ: Torra läppar – så undviker du att bli beroende av cerat 

Näsblod hos barn

För ett barn kan näsblod upplevas som mycket dramatiskt. Enligt Netdoktor bör du fokusera på att försöka lugna barnet samtidigt som du stoppar blödningen enligt principen ovan. Sätt barnet i ditt knä i upprätt position, kläm ihop näsvingarna och sitt så i 10 minuter. Samtidigt kan du försöka avleda barnets uppmärksamhet, exempelvis via en saga eller ett tv-program.

 När såret fortfarande är färskt bör barnet hålla sig borta från ansträngande lekar. Lyckas du inte stoppa blödningen efter tre försök uppmanas du att kontakta en läkare.

Precis som hos vuxna har vissa barn blodkärl som ligger väligt ytligt. Därför blöder vissa oftare än andra. Barn som petar i näsan blöder också oftare. Ett sätt att förebygga är att hålla naglarna kortklipta och smörja näsan med exempelvis vaselin för att hålla den återfuktad.

Råd för gravida

När du är gravid får du mer blod i kroppen. Dina slemhinnor kan därför blir tjockare och mer svullna skriver 1177 Vårdguiden. Det kan i sin tur leda till att du börjar blöda lättare, exempelvis när du borstar tänderna. Eller att näsan känns täppt och näsblod uppstår mer frekvent än vanligt. Sover du med huvudet högt kan du slippa din täppta näsa. Att spruta in en koksaltlösning i näsan kan också lindra. När du snyter dig bör du vara extra försiktig för att inte starta blodblödet.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan svarar: Vanliga besvär under graviditeten

Är det farligt att blöda näsblod ofta?

I enstaka fall kan näsblod vara ett tecken på något mer allvarligt. Kraftiga näsblödningar kan vara tecken på både tumörer, någon form av blödarsjuka eller högt blodtryck.

Enligt 1177 Vårdguiden bör du söka vård om du har återkommande näsblödningar flera dagar i rad utan att veta orsaken. Du kan även vända dig till vårdcentralen om du upplever något av följande scenarier:

 Blödningen har pågått i 30-40 minuter och slutar inte trots flera försök.

 Väldigt kraftig blödning

 Ett barn som blir mycket trött i samband med en näsblödning.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Behandling - Etsning

Både vuxna och barn som lider av näsblod behandlas ofta med något som kallas etsning. Det innebär att en läkare bedövar näsan med en nässpray och därefter stoppar blödningen med en pinne doppad i silvernitrat.

Förebygga näsblod

För att slippa näsblod bör du till att börja med vara försiktig när du petar dig i näsan eller torkar dig vid en förkylning. Hos apoteket hittar du även droppar och spray med koksaltlösning som återfuktar näshålan. Det finns även andra mjukgörande spray att köpa.

LÄS OCKSÅ: Torra slemhinnor i näsan – vad gör jag?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!