"20 av 21 testade leksaker från marknaderna är farliga för barn. Det är mycket allvarligt", säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.Obs! Bilden är en genrebild.
"20 av 21 testade leksaker från marknaderna är farliga för barn. Det är mycket allvarligt", säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.Obs! Bilden är en genrebild. Foto: iStock

Varnar: Många farliga leksaker på marknader

Bara en av 21 leksaker som såldes på olika marknader förra året klarade säkerhetskraven.

Det visar en undersökning som Konsumentverket genomförde på 14 olika knallemarknader.

Konsumentverket har tillsammans med kommunala konsumentvägledare  besökt 14 knallemarknader över hela Sverige – från Piteå i norr till Kivik i söder. Av 21 inköpta leksaker klarade bara en enda säkerhetstesten.

– 20 av 21 testade leksaker från marknaderna är farliga för barn. Det är mycket allvarligt, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Höll på att kvävas - nu vill mamman varna andra

"Vi ser att det finns en okunskap"

Bland bristerna som upptäcktes var en sugkoppar som lossnade från pilar och smådelar som lossnade från olika typer av mjukisdjur.

– Vi ser att det finns en okunskap bland dem som säljer leksaker just på marknader, säger Lena Bergman Bokvist till Sveriges Radio Värmland.

LÄS MER: Ett hårstrå kunde ha kostat lilla Amanda tre tår

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!