Spädbarn drabbas ofta av hicka.
Spädbarn drabbas ofta av hicka. Foto: Shutterstock

Varför hickar spädbarn så ofta? Forskarnas nya upptäckt

De flesta skulle säkerligen skriva under på att hicka är sjukt störigt.

Men enligt ny forskning fyller det faktiskt en funktion. Åtminstone om du är ett spädbarn.

Forskare från University College London har nämligen upptäckt att hicka verkar fylla en funktion när det kommer till bebisars utveckling - i synnerhet förmågan att styra över sin egen andning.

Studien följde sammanlagt 13 nyfödda spädbarn. Forskarna mätte både hjärnvågor och hickattacker via sensorer placerade på huvud och torso, rapporterar CNN.

LÄS OCKSÅ: Varför hickar man egentligen?

Därför hickar spädbarn

Hicka beror på sammandragningar i diafragman, vilket leder till en kraftig inandning. Forskarna upptäckte att när detta händer en nyfödd bebis produceras tre hjärnvågor. Teorin är att dessa hjärnvågor hjälper barnet att koppla ihop hick-ljudet med sammandragningen. På sikt kan hjärnaktiviteten hjälpa barnet ”att kontrollera sina andningsmuskler frivilligt”, skriver forskaren Lorenzo Fabrizi i ett pressmeddelande.

Utvecklingen börjar redan i magen. Foster drabbas ofta av hicka och enligt studien har för tidigt födda barn hicka omkring 15 minuter varje dag.

Fyller ingen funktion för vuxna

För oss vuxna verkar hicka inte fylla någon som helst funktion, åtminstone ingen som är känd. Det verkar snarare handla om en kvarleva från vår första tid i livet.

– Muskelsammandragningarna vid hicka är ganska stora. Och det är bra för en hjärna under utveckling eftersom det skänker ett stort paket med input, säger studiens huvudförfattare Kimberley Whitehead till CNN.

Samma forskarlag har tidigare lagt fram teorier om varför barn sparkar i magen. Förklaringen då var det kan hjälpa barnet att skapa en mental karta över sin egen kropp.