1 av 2: "Deala lite med dem"
2 av 2 Foto: Shutterstock

Studie: Barn som använder skärmar börjar prata senare

Barn och skärmtid är en ständigt pågående diskussion bland föräldrar.

Nu visar en ny studie att små barn som sitter framför handhållna skärmar riskerar att börja prata senare än andra barn.

– Handhållna skärmar finns överallt i dag, säger studieförfattaren Catherine Birken enligt Science Daily.

Förra året gick amerikanska barnläkarföreningen ut med rådet att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls. Detta för att barnens hjärnutveckling kan störas och att de kan gå miste om viktig anknytning till föräldrarna.

En ny studie ger nu ytterligare styrka åt den rekommendationen.

Forskningen, ledd av barnläkaren Catherine Birken, visar att skärmtid för den här åldersgruppen ökar risken för ett försenat tal.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

Försenar talet

– Det är första gången som vi har riktat fokus mot det här eventuella problemet, men jag tror att resultatet behöver dämpas något eftersom det här bara är en första titt, säger studieförfattaren Catherine Birken enligt CNN.

Studien tittade på nästan 900 barn mellan 6 och 18 månader. Föräldrarna fick själva rapportera hur länge barnet i fråga tillbringade framför en handhållen skärm. Forskarna analyserade sedan barnets kommunikationsutveckling.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket skärmtid är egentligen lagom? 

20 procent av barnen använde i genomsnitt en skärm 28 minuter per dag. Forskarna kunde se en koppling mellan ökad daglig skärmtid med 30 minuter och en ökad risk för talförsening med 49 procent.

LÄS OCKSÅ: Experten: Slipp bråka med barnen om paddan 

"Behövs mer forskning"

I det här fallet menar man ljud och ord. Studien hittade ingen koppling inom andra delar av kommunikationen, såsom kroppspråk, socialt samspel eller gester.

Birken är tydlig med att även om det finns en koppling så krävs mycket mer forskning på ämnet. Exempelvis på vad det är barnen tittar på och om det är tillsammans med exempelvis en förälder.

– För att faktiskt få fram bevis som kan informera föräldrar och läkare om vad de ska rekommendera behövs mer slutgiltig forskning, säger hon.

Aktuellt just nu