Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>BARN

Publicerad 6 okt 2017 16:07

Studie: Att vara petig med maten kan vara genetiskt

Kräsen med maten? Det kan sitta i generna.

Kräsen med maten? Det kan sitta i generna.

1/2

Foto: Shutterstock

En ny studie har identifierat två gener som kan vara avgörande för hur petiga vi är.

En ny studie har identifierat två gener som kan vara avgörande för hur petiga vi är.

2/2

Foto: Shutterstock

Får du ofta höra att du är kräsen? Är dina barn petiga med maten?

Goda nyheter, det BEHÖVER inte vara ditt fel.

Forskare har nämligen hittat två gener som kan vara avgörande för hur känsliga vi är.

Att barn är extra känsliga mot nya smaker är inget ovanligt. Men vissa är onekligen mer kräsna än andra och i vissa fall kan det innebära problem även som vuxen.

Enligt Daily Mail finns det exempelvis studier som kopplar samman barn som är petiga med maten och över/undervikt och ätstörningar senare i livet.

Som förälder är det lätt att lägga skulden på sig själv, men ny forskning visar att uppfostran inte är allt.

Under en studie på University of Illinois lyckades forskare lokalisera två gener som kan vara direkt avgörande för "kräsenhet".

LÄS OCKSÅ: Forskare har hittat generna bakom för tidig födsel 

Krävs stort tålamod hos föräldrar

Variationer på båda dessa gener kan göra barn känsliga mot bittra smaker vilket leder till att de blir mer petiga med maten.

Studieförfattaren Natasha Chong Cole är dock noggrann med att påpeka att uppfostran fortfarande spelar en stor roll.

Som förälder kan det krävas stort tålamod. Ibland kan det krävas att barnet utsätts för en viss råvara upp till 15 gånger innan de accepterar den. Det är också viktigt att erbjuda maten och inte tvinga den på barnet.