<p>Ungefär vart sjätte barn får spädbarnskolik, enligt 1177 Vårdguiden. Som förälder kan man känna sig trött och maktlös när ens barn skriker mycket.<br></p>
1 av 2: <p>Ungefär vart sjätte barn får spädbarnskolik, enligt 1177 Vårdguiden. Som förälder kan man känna sig trött och maktlös när ens barn skriker mycket.<br></p> Foto: Getty images
Forskare vid Lunds universitet kan vara en behandling på spåren. Men den har också mötts av kritik.
2 av 2: Forskare vid Lunds universitet kan vara en behandling på spåren. Men den har också mötts av kritik. Foto: Getty images

Studie: Akupunktur kan hjälpa barn med kolik

Spädbarnskolik är påfrestande för föräldrar och svårt att råda bot på.

Nu kan svenska forskare vara en behandling på spåren.

En ny studie visar att akupunktur gör att drabbade bebisar skriker mindre.

Men metoden väcker kritik.

Att nyfödda bebisar gråter mycket är inget ovanligt, utan snarare fullt normalt. Men om det handlar om ett intensivt skrikande som varar i minst tre timmar i sträck, mer än tre dagar i veckan, kan det handla om så kallad spädbarnskolik.

Spädbarnskolik är tröttsamt och påfrestande för föräldrar, eftersom föga hjälper för att lugna barnet i stunden. Och hittills har inte forskningen kunnat säkerställa vad den starka och ohejdbara gråten beror på: bland tänkbara orsaker brukar nämnas magont och komjölksallergi.

Akupunktur för bebisar med kolik

Fortfarande kvarstår att reda ut vad som framkallar kolik hos spädbarn, men eventuellt har man nu hittat en behandling som fungerar. Det är svenska forskare som upptäckt att akupunktur kan hjälpa. Akupunktur innebär att man sticker nålar i huden, på specifika punkter på kroppen. Enligt traditionell kinesisk medicin lär metoden kunna lindra bland annat smärta och tarmbesvär, samt verka lugnande både fysiskt och psykiskt.

LÄS MER: Vanligt läkemedel kan ge barn kolik 

Duon bakom den nya studien, som publicerats i tidskriften Acupuncture in Medicine, kommer från medicinska fakulteten vid Lunds universitet. I undersökningen ingick 147 barn, vars föräldrar sökt hjälp för kolik. Bebisarna, som var mellan två och åtta veckor gamla, delades in i tre grupper där den första behandlades minimalt med nålar, den andra betydligt mer och den tredje inte alls. Resultatet visade att de "kolikbarn" som fick akupunktur grät mindre efter behandlingstiden än de som bara fick standardvård.

– En tydlig fördel är att akupunktur förkortar den ansträngande kolikperioden. Under andra försöksveckan uppfyllde bara 38 procent av barnen som fick akupunktur kriterierna för kolik, i jämförelse med 65 procent i kontrollgruppen, säger universitetslektorn och huvudförfattaren Kajsa Landgren enligt CNN.

Många kritiska till studien

Men den nya studien har inte bara mötts av hurrarop. Tvärtom så menar flera internationella forskare att resultatet behöver kompletteras och att akupunktur är en tvivelaktig metod att använda på små barn.

– Studien visar absolut inte att akupunktur fungerar. Vilken förälder tror att man får sin bebis att sluta gråta genom att sticka nålar i den? Hela idén är bisarr, säger David Colquhoun, farmakologiprofessor vid Univesity College of London, enligt nyhetssajten The Local.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande