Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så kallad smultrontunga är ett klassiskt symtom vid scharlakansfeber.Så kallad smultrontunga är ett klassiskt symtom vid scharlakansfeber.Så kallad smultrontunga är ett klassiskt symtom vid scharlakansfeber.
Ett annat möjligt symtom är magvärk.Ett annat möjligt symtom är magvärk.Ett annat möjligt symtom är magvärk.
1 AV 2
Så kallad smultrontunga är ett klassiskt symtom vid scharlakansfeber.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
2 AV 2
Ett annat möjligt symtom är magvärk.
Foto: Shutterstock

Så vet du om ditt barn lider av scharlakansfeber

Förr i tiden var scharlakansfeber en fruktad barnsjukdom. I dag behandlas det enkelt med antibiotika, men går i vissa fall över av sig själv.

Ett klassiskt symtom är den så kallad smultrontungan, men det finns annat att hålla utkik efter.

Streptokocker är en lurig grupp bakterier som kan orsaka både mildare infektioner, som svinkoppor, och livshotande tillstånd som sepsis.

Streptokocker ligger också bakom den klassiska barnsjukdomen scharlakansfeber som främst drabbar barn mellan 5 och 15 år. Även vuxna kan få scharlakansfeber men det är ovanligt. De brukar i stället få halsfluss.

– Det kan börja som en vanlig virusinfektion. Man kanske går runt och är lite förkyld och är då mer mottaglig för bakterier, säger barnläkaren Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Vanliga symtom: Smultrontunga och utslag

Scharlakansfeber debuterar vanligen med en feber som kan vara både måttlig och hög. Enligt Erica Bonns är det vanligt med förkylningssymtom. Barnet kan kräkas och vara ”grötigt” i halsen.

Andra symtom kan vara:

Svullna lymfkörtlar och halsmandlar

Illamående och kräkningar

Huvudvärk och magvärk

Tungan kan till en början få en gulvitt beläggning som senare drar åt det röda hållet. Ytan påminner om ett smultron, därav namnet ”smultrontunga”.

Efter några dagar kan barnet få knottriga utslag på huden som sprider sig över kroppen. Enligt 1177 Vårdguiden känns utslagen sträva när du stryker en hand över dem.

Barnen kan också bli lätt rosafärgade på kinderna.

Enligt sajten Netdoktor börjar barnen fjälla efter tre till fem dagar, både på kroppen och under fotsulor och på handflator.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med 

Så smittar scharlakansfeber

Streptokocker är en väldigt smittsam bakterie och sprids lätt i exempelvis en föreskolegrupp. Det smittar antingen via droppar som sprids i luften när en smittbärare hostar eller nyser. Det kan också smitta via direktkontakt exempelvis via en kram eller en puss. Eller när ett barn tar i något som ett annat smittat barn tagit i.

Inkubationstiden är mellan två till fyra dygn.

Enligt 1177 Vårdguiden börjar barnet smitta innan symtom har dykt upp och i flera veckor framåt om behandling inte sätts in.

När du väl smittats en gång blir du nästan alltid immun mot just scharlakansfeber. Du kan emellertid fortfarande smittas av streptokocker och få exempelvis halsfluss. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ovanligt att drabbas av scharlakansfeber flera gånger i livet eftersom kroppen bildar antikroppar.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn har tredagarsfeber 

Diagnos och behandling

Med hjälp av symtom och en kort undersökning går det ofta att avgöra om ett barn lider av scharlakansfeber eller inte. Men det finns även snabbtest som snabbt ger provsvar på huruvida det finns streptokocker i halsen.

Behandlingen består av antibiotika. Feber kan behandlas med febernedsättande läkemedel precis som vanligt. Efter ungefär två dygns antibiotikabehandling brukar barnet vara smittfritt.

God handhygien är viktigt för att smittan inte ska spridas vidare. Smärtor i halsen kan göra det svårare för barnet att äta och dricka så var extra noggrann med att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Varm dryck och mosad mat kan vara ett bra alternativ för att lindra.

Nedan kan du läsa om fler sjukdomar som kan drabba ditt barn:

Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Svinkoppor - så skyddar du ditt barn

Så lindrar och undviker du höstblåsor

Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

Ögoninflammation – så undviker du smittan

Så skyddar du dig mot årets influensa