1 AV 3
Foto: Getty images
2 AV 3
Foto: Getty images
3 AV 3

Så hanterar du ett barn som vägrar grönsaker

Många barn vägrar äta grönt. Men genom att skära former, dela upp portionerna och att som vuxen äta grönsaker kan tröskeln för att prova bli lägre. Tvång kan ge motsatt effekt, menar en expert.

Nästan ett halvt kilo om dagen – så mycket frukt och grönsaker bör barn äta, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Men i en stressad vardag kan det vara svårt att hinna med trilskande barn som vägrar det gröna på tallriken.

Barndietisten Sara Ask tipsar om att vara en bra förebild och själv äta grönt samt göra grönsakerna till en naturlig del av måltiden. Att tvinga och hota barnen kan ge motsatt effekt, säger hon.

– Forskning visar att det leder till att barnen äter mindre av det man vill att de ska äta, både på kort och på lång sikt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Studie: Äldre mammor har lyckligare barn

Locka med form

I stället för att tvinga och muta säger hon att man kan prova att skära grönsakerna för att locka barnen.

– Morotsstavar, gurkpengar och små broccoliträd kan fungera, säger Sara Ask.

Hon tipsar också om att servera grönsakerna först, innan maten.

– Är barnen hungriga kan det hända att de äter det som finns, och är det bara grönsaker på bordet ökar chansen att de kommer välja det, säger Sara Ask.

Inte bara grönsaker

– Men det är viktigt att de vuxna vet att det finns näring i mycket, det är inte bara genom grönsaker som barnen får i sig näring.

Hon menar att de vuxna kan sätta för mycket press på att äta grönsaker om de tänker att det är en av få näringskällor.

– Det ska kännas lustfyllt och gott att äta grönt, det är ingenting man ska tvingas till.