Rotavirus och magsjuka – så skyddar du ditt barn
Rotavirus är en vanlig orsak till magsjuka hos barn och kan bli riktigt allvarligt för de allra minsta.
Sedan den 1 september 2019 ingår sjukdomen i det nationella vaccinationsprogrammet vilket kan lindra svåra symtom.
– Det är bra att trycka på, det kan vara väldigt otäckt för de yngsta barnen, säger barnläkaren Erica Bonns.
Magsjuka är inte kul för någon, men för barn är det extra problematiskt. De drabbas nämligen lätt av uttorkning och en vanlig bov bakom svåra diarréer och kräkningar är rotaviruset.
Enligt sajten Netdoktor och Folkhälsomyndigheten kan det leda till så många som 215 000 årliga dödsfall bland barn under fem år – även om det i Sverige sällan blir så allvarligt.
LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom
Vanliga symtom: Diarré och kräkningar
Rotaviruset är ett tarmvirus som orsakar en akut mag- och tarminfektion. Svårast blir det oftast för barn mellan sex månader och två år.
Kraftiga diarréer och kräkningar är de mest typiska symtomen, men du kan också drabbas av feber. enligt Netdoktor brukar kräkningarna mattas av efter ett till två dygn medan diarrén kan stanna längre.
Anledningen till att barn kan fara så illa är risken för uttorkning.
LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med
Så smittar rotavirus
Viruset är rejält smittsamt och behöver bara ett fåtal partiklar för att sprida sig vidare. Det överlever dessutom utanför kroppen i flera dagar. I tätbefolkade miljöer, som sjukhus eller en förskola kan smittan spridas väldigt snabbt.
En vanlig orsak till smittspridning är bristande handhygien. Det kan även spridas via saliv, hosta och kräkningar.
– Vanlig magsjuka är ofta ingen fara men rotaviruset kan orsaka sjukdomsinläggning. Det lilla barnet kan bli rejält uttorkat, säger barnläkaren Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.
Smittan kan dyka upp när som helst på året, men är vanligast mellan december och april, även om det kan variera från år till år.
LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika att bli sjuk
Vaccin rekommenderas till alla barn
Från och med 1 september ingår ett vaccin mot rotavirus i det nationella vaccinationsprogrammet.
– Det är bra att trycka på, det kan vara väldigt otäckt, säger Bonns.
I Sverige leder viruset sällan till dödsfall men sjukhusvistelser är faktiskt relativt vanliga för de allra minsta.
Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att omkring 2100 barn under fem år vårdades på sjukhus varje år innan vaccination infördes. Några procent av dessa behöver dessutom intensivvård.
Enligt 1177 Vårdguiden är vaccinet uppdelat i två doser som tas med minst fyra veckors mellanrum. Vaccinet ges via munnen och den första dosen får barnet mellan sex veckors och tre månaders ålder.
Dos två ges mellan tre och fyra månaders ålder.
– Vanliga biverkningar är lös mage eller förstoppning, säger Bonns.
Kräkningar och lite övergående feber kan också förekomma.
Vaccinationen ger ett bra men inte helt fullständigt skydd, precis som influensavaccinet. Ett barn kan fortfarande drabbas av rotavirus, men symtomen blir lindrigare och risken för sjukhusinläggning minskar avsevärt.
LÄS OCKSÅ: Magsjuka barn? 6 bästa knepen för lindring
Behandling – så undviker du uttorkning
Rotavirusinfektionen i sig är inte särskilt farligt och går över av sig själv. Det stora problemet är uttorkning eftersom du tappar mycket vätska, något som barn är extra känsliga för.
Tecken på uttorkning kan till exempel vara en liten urinmängd eller mörkt urin. Hos de allra minsta barnen kan slapphet och slöhet vara viktiga indikatorer.
Det viktigaste du kan göra är alltså att se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska, vilket gäller vid all form av magsjuka. Pytsa på lite åt gången, du kan exempelvis använda en matsked.
– Vätskeersättning är den optimala sammansättningen av vätska, socker och salt som håller saltnivåerna efter rejäla diarréer. Budskapet är alltså att man inte bara ska dricka vatten, säger Bonns.
Är barnet bara lite löst i magen kan det räcka med vätska och någon form av energi.
– Det är bättre att få i barnet ett glas äppeljuice och ett glas vatten än att inte lyckas med en enda tesked vätskeersättning. Men det beror på svårighetsgraden.
Nedan kan du läsa om fler sjukdomar som kan drabba ditt barn:
Nässelutslag – så vet du att du är drabbad
Svinkoppor - så skyddar du ditt barn
Så lindrar och undviker du höstblåsor
Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt