Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kort tungband är en vanlig medfödd avvikelse som bland annat kan göra att spädbarn har svårt att äta.
Kort tungband är en vanlig medfödd avvikelse som bland annat kan göra att spädbarn har svårt att äta.
Kort tungband är en vanlig medfödd avvikelse som bland annat kan göra att spädbarn har svårt att äta.
Skålformad tunga är ett tydligt tecken på kort tungband.
Skålformad tunga är ett tydligt tecken på kort tungband.
Skålformad tunga är ett tydligt tecken på kort tungband.
1 AV 2
Kort tungband är en vanlig medfödd avvikelse som bland annat kan göra att spädbarn har svårt att äta.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Skålformad tunga är ett tydligt tecken på kort tungband.
Foto: Susanne Lolling

Problem att amma? Kort tungband okänd orsak

Problem med amning, svårt att svälja, spädbarnskolik, sömnapné och uttalssvårigheter - kort tungband är en relativt okänd bov som kan ställa till med allt det här. Lösningen på problemet är dock barnsligt enkel!

Mellan 5-10 procent av alla barn föds med ett för kort tungband, en medfödd defekt som sällan upptäcks och därför också ofta inte behandlas. Långt ifrån alla med kort tungband får problem, men för dem som drabbas är behandlingen väldigt enkel!

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS) 

Rest från fosterstadiet

Tungbandet är en vävnadsrest från fosterstadiet, som när det är för kort kan påverka tungans rörlighet. Tungbandet kan fästa på olika ställen under tungan, och skiljs åt genom att man kallar det för främre och bakre tungbandet. Det främre syns tydligt under tungspetsen, medan det bakre ofta är dolt under slemhinnan och därför bara kan upptäckas genom att man känner efter i munnen under tungan. 

Kort tungband, ankyloglossi, kan ge problem med en rad saker, framför allt hos små barn. 

LÄS MER: Därför blir du smartare när du blivit mamma 

Problem med matning

Hos nyfödda kan ett kort, stramt tungband ställa till det rejält med matningen. Det gäller oavsett om barnet ammas eller flaskmatas. 

Barnet får svårt att få rätt tag runt bröstvårtan eller flasknappen med munnen, eftersom tungan inte kan skapa ett tillräckligt bra vakuum. Mjölken läcker ofta ut på sidorna om barnets mun, och på grund av den extra ansträngningen som krävs av barnet somnar hen ofta innan hen ätit klart.

För barnet leder det ofta till dålig viktuppgång eftersom barnet har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Om barnet ammas får mamman ofta med problem såriga bröstvårtor, dålig mjölkproduktion trots mycket amning, mjölkstockning, smärta vid amning och kärlkramp i bröstvårtorna. Det är också vanligt att bröstvårtan är sned direkt efter amning, som ett nytt läppstift. 

Det korta tungbandet kan även orsaka kolik hos barnet, eftersom det korta tungbandet kan göra så att barnet sväljer för mycket luft i samband med matning.

Vanliga symptom vid kort tungband

Spädbarn: 

Ytligt tag vid amning/flaskmatning

Läckande mjölk på sidorna om bröst/flaska

Tuggar på bröstet/flasknappen

Kolik och reflux

Sugblåsor på läpparna

Kan inte ta napp

Dålig viktuppgång

Skålformad tunga

Hjärtformad tunga

Barn: 

Grötigt tal

Sen talutveckling

Svårt att uttala vissa språkljud, som "L" och "R"

Dreglar anmärkningsvärt mer än jämnåriga

Andas genom munnen, och har den nästan alltid lätt öppen

Svårt att tugga och/eller svälja

Svårt att slicka sig runt munnen

Överkänslig i munnen, får kväljningar vid tandborstning 

Svårt att lyfta tungan

 

Källa: Svenska tungbandsföreningen

Lätt att behandla

Kort tungband är som tur är väldigt lätt att behandla. I Sverige behandlar man genom att klippa av det med sax, i många andra länder används laser. Själva ingreppet går snabbt, och brukar inte behöva narkos för att genomföras. 

På nyfödda brukar man inte bedöva alls, och barnet kan ofta ammas eller flaskmatas direkt efter ingreppet eftersom det i sig även hjälper att lugna barnet om det gråter efteråt. Vissa barn ammar korrekt direkt, för andra kan det ta ett par veckor innan de lärt sig att använda tungan på ett nytt sätt. 

I Sverige klipper man väldigt sällan tungbandet på barn mellan 1-3 år. Om barnet har stora problem kan det dock ibland behandlas i samband med att man utför andra ingrepp för Öron näsa hals-relaterade problem under narkos. Vuxna får vanligtvis en lättare bedövning om de behöver få tungbandet klippt.

LÄS MER: Ny studie tonar ner fördelar med amning

När ska man söka hjälp?

Diagnosen kort tungband ställs ofta av en öron-näsa-hals-läkare eller tandläkare. Har man en nyfödd som har problem med amningen är det alltid värt att be en läkare ta en närmare titt på tungbandet, om inte annat för att utesluta det som orsak. 

Barn som har avvikande talutveckling bör även de utredas för kort tungband, särskilt om de samtidigt har fler av de symptom som anges ovan.