Nya rön: Spädbarn bör få gluten långsamt

Nya rön pekar på att om barnen vänjs sakta med gluten så minskar risken för glutenintolerans.

Foto: iStock

1 av 2: Nya rön pekar på att om barnen vänjs sakta med gluten så minskar risken för glutenintolerans.

Nu ser Livsmedelsverket över sina råd.

Foto: iStock

2 av 2: Nu ser Livsmedelsverket över sina råd.

Livsmedelsverket ska se över sina råd när det gäller gluten och spädbarn. Orsaken är nya rön som pekar på att om barnen vänjs sakta minskar risken för glutenintolerans.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

"Den nya forskningen ger viktig kunskap om vad som påverkar risken för glutenintolerans, ett område där vi fortfarande vet ganska lite. Vi går nu igenom forskningen närmare och ser om vi behöver justera eller förtydliga våra nuvarande råd om glutenintroduktion", säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets råd är redan nu att långsamt introducera små mängder gluten när barnet är 4–6 månader, helst under fortsatt amning. De nya rönen pekar på att invänjningen bör ske mellan 4–12 månader.

Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg.

LÄS MER: Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här