Livsmedelsverkets har lanserat nya råd till förskolekockar. Rekommendationer kring portionsstorlekar och enskilda produkter tas bort.
1 av 2: Livsmedelsverkets har lanserat nya råd till förskolekockar. Rekommendationer kring portionsstorlekar och enskilda produkter tas bort. Foto: HIGHWAYSTARZ-PHOTOGRAPHY
2 av 2 Foto: Colourbox

Nya kostråd till barn: Lek med grön mat

Mer grönsaker, mindre socker och mer lek – eller i alla fall pedagogisk verksamhet – kring maten, det är Livsmedelsverkets nya råd till förskolekockar.

"Vuxna är förebilder, de kan väcka nyfikenhet och göra mötet med ny mat lustfyllt istället för läskigt", säger Lars-Åke Bäckman, utbildningsråd på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Rekommendationer kring portionsstorlekar och enskilda produkter tas bort för att inte ge kockarna onödiga begränsningar, eftersom de enligt Livsmedelsverket ofta har bäst koll själva på vad som fungerar i verksamheten.

 "Råden ska inte begränsa i onödan"

– Vi vet att kostchefer och kockar oftast har kompetens att göra sådana avvägningar på ett sätt som är anpassat till deras verksamhet, och råden ska inte begränsa i onödan. Vinsten är flexibilitet och att jobbet blir roligare – det gör det enklare att rekrytera och behålla duktig personal, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: "Hjälp! Hur får jag min son att äta frukost?" 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!