Ny studie tonar ner fördelar med amning

En ny studie från Uppsala universitet indikerar att amning inte kan förhindra allergier och astma.

Foto: Fotolia

1 av 2: En ny studie från Uppsala universitet indikerar att amning inte kan förhindra allergier och astma.

"Jag hoppas att studien gör så att nyblivna föräldrar kan få en korrekt bild av fördelarna med amning", säger Weronica Ek, forskare vid Uppsala universitet. (OBS, genrebild)

Foto: Fotolia

2 av 2: "Jag hoppas att studien gör så att nyblivna föräldrar kan få en korrekt bild av fördelarna med amning", säger Weronica Ek, forskare vid Uppsala universitet. (OBS, genrebild)

Forskare har länge diskuterat huruvida amning kan förhindra allergier och astma. Resultaten har pekat åt olika håll. En ny studie från Uppsala universitet – den hittills mest omfattande i sitt slag – indikerar att amning inte har några sådana positiva effekter, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Andra har också läst

– Studien visar att allergier och astma inte kan förebyggas med amning. Vi kan även se att personer som blivit ammade som barn har en större risk att utveckla hösnuva och eksem, säger Weronica Ek, forskare vid Uppsala universitet. 

Studien bygger på självrapporterad data från 330 000 britter i medelåldern. Forskarna betonar dock att man inte kunnat kontrollera för eventuella bakomliggande faktorer som kan ha påverkat resultatet.

– Jag hoppas att studien gör så att nyblivna föräldrar kan få en korrekt bild av fördelarna med amning. Amning är jättebra, det finns det flera studier som visar. Men det är också viktigt att vi får en korrekt bild av vad det är som är bra, säger Weronica Ek.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här