Många föräldrar oroar sig för sina för tidigt födda barn.
1 av 2: Många föräldrar oroar sig för sina för tidigt födda barn. Foto: Shutterstock
Men en ny omfattande studie visar att oron till viss del kan vara obefogad, åtminstone när det kommer till akademiska framgångar.
2 av 2: Men en ny omfattande studie visar att oron till viss del kan vara obefogad, åtminstone när det kommer till akademiska framgångar. Foto: Shutterstock

Ny studie: För tidigt födda barn klarar sig bra i skolan

Föräldrar till för tidigt födda bebisar får ofta höra att deras barn kommer få det kämpigt i skolan.

Men ny forskning visar att skillnaden är obetydlig och att barnen ofta kommer ifatt sina jämngamla kamrater.

– Det är tröstande för både föräldrar och läkare, säger Jeffrey Roth som varit involverad i studien.

Många studier har genom åren fokuserat på svårigheterna som för tidigt födda barn får senare i livet. Det kan handla om inlärningsbesvär, mental ohälsa och fysiska hälsoproblem.

Men en ny omfattande studie visar att oron till viss del kan vara obefogad, åtminstone när det kommer till akademiska framgångar. En forskargrupp från amerikanska Northwestern University har nämligen följt över 1,3 miljoner barn i över tio år och kommit fram till att skillnaderna är försumbara.

60 procent av barn födda i vecka 23 eller 24 börjar förskolan i tid. Av dessa kommer dessutom två procent senare räknas som begåvade i skolan.

LÄS OCKSÅ: Studie: Barn som använder skärmar börjar prata senare 

Klarar sig ofta bra

Även om så för tidigt födda barn ofta gör sämre ifrån sig på standardiserade prov, så blir skillnaderna mindre och mindre för varje vecka. Barn födda vecka 25 eller senare klarar sig bara marginellt sämre och efter vecka 28 finns knappt några skillnader.

– Många blir säkert oroliga över att för tidigt födda får sämre provresultat, men jag ser glaset som halvfullt, säger David Figlio, en av studieförfattarna.

– De flesta spädbarn som föds i vecka 23-24 kommer fortfarande uppvisa en hög kognitiv funktion både i förskolan och under resten av skoltiden.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Bebisar sover bättre i eget rum 

"Tröstande för föräldrar"

Även om studien är väldigt omfattande finns vissa luckor. Forskarna medger själva att de inte svarat på frågan: "Varför?". Alltså huruvida barnets framgång kan bero på biologiska faktorer eller extra stöd från familj eller skola.

Men studieförfattarna är fortfarande positiva till resultatet.

– När läkare pratar med föräldrar om deras barn så kan de säga att även för tidigt födda bebisar kan göra väldigt bra ifrån sig. Det är tröstande för både föräldrar och läkare, säger professor Jeffrey Roth som varit involverad i studien.

Studien publicerades nyligen i JAMA Pediatrics.

2015 rapporterade Sveriges Radio om en svensk studie som visar att extremt för tidigt födda barn, som överlevt sin ettårsdag, klarar sig bra i livet.

– 66 procent är friska, det vill säga att de har inget eller bara lindrigt handikapp. Våra farhågor har kommit lite på skam, berättade professor Karin Källén från Lunds universitet.

För tidigt födda barn

En graviditet pågår vanligtvis mellan 37 och 42 veckor. 1 av 20 barn föds dock tidigare och kallas då en prematur, ett för tidigt fött barn. Tack vare en förbättrad sjukvård klarar sig de flesta barn som föds för tidigt bra, utan bestående skador.

• Vecka 35-36: Barnet vårdas på en vanlig BB-avdelning och kommer ofta hem efter någon dag.

• Vecka 34: Behöver sannolikt vård på en neonatalavdelning.

• Vecka 32 och tidigare: Kallas "mycket för tidigt född" och behöver ofta intensivvård i början.

• Före vecka 28: Kallas "extremt för tidigt född".

Källa 1177 Vårdguiden

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!