Malou Winter driver podden ”Barnfrihet”.
1 AV 2
”Du är egoistisk” är bara en av alla kommentarer Malou Winter fått efter sitt beslut att ”komma ut” som frivilligt barnlös, även kallat barnfri.
2 AV 2
Malou Winter driver podden ”Barnfrihet”.
Foto: Christian Ghazal

Malou, 32, väljer bort barn – möts av hat

Malou Winter, 32, visste tidigt att hon inte ville bli förälder. 

Så säker att hon nyligen startade en podd om barnfrihet – något som väckt starka reaktioner.

– Jag har fått höra att det är egoistiskt att inte skaffa barn. Men många skaffar barn för sin egen skull, och det är väl lika egoistiskt som att inte göra det?

Cornelia Thomasson

– Jag är egoistisk. Missar meningen med livet. Har bara inte träffat den rätta. Jag kommer bli ensam när jag blir äldre. Det är ingen som kommer ta hand om mig, säger Malou och räknar på fingrarna medan hon tittar upp i taket.

Det här är saker som 32-åriga Malou Winter fått höra sedan hon och vännen Frida startade sin podcast ”Barnfrihet” hösten 2018. I den bjuder de in gäster, framför allt kvinnor, för att prata om att inte vilja ha barn i ett samhälle präglat av en barnnorm.

Ett aktuellt ämne, som väcker starka reaktioner: 

– Jag tror att folk blir provocerade för att normen är så otroligt stark. Det här har aldrig riktigt pratats om förut. Vi lever i en värld där vissa skaffar barn som de ångrar, för att det är det man ”ska” göra. Hade vi varit där om inte barnnormen varit så stark? Antagligen inte, och det är väldigt, väldigt sorgligt, säger Malou.

Malou

Namn: Malou ”Winter” Gudmundsson

Ålder: 32

Bor: Stockholm

Familj: Pojkvän, bonusbarn och mopsen Brooklyn.

Sysselsättning: Egenföretagare inom kommunikation. Driver även podden ”Barnfrihet” tillsammans med Frida Walström. 

Intressen: Fotografi, dans, bada badkar och att titta på true crime-dokumentärer.

Hon sitter uppkrupen i soffan med den svarta mopsen Brooklyn halvt liggande i knäet. 

Malou plockar något ut Brooklyns mun. 

– Nej, lego! Det här är verkligen typiskt.

Vi befinner oss i lägenheten som hon delar med sin sambo och, varannan vecka, sina tre bonusbarn. Själv har hon aldrig varit intresserad av att skaffa barn, och att bli bonusmamma vid 28 års ålder var inte heller något hon såg framför sig. Men så slog det gnistor.

– Jag blev så otroligt kär i honom, så för mig blev det sekundärt att han hade familj. Kärleken tar över hela kroppen, så jag visste nog inte helt vad jag gav mig in i. Vi flyttade ihop väldigt snabbt, och jag tänkte ”det löser sig”.

Hon berättar att relationen till barnen är väldigt fin i dag, men att det så klart funnits jobbiga stunder.

– Det svåra med att vara bonusförälder är att försöka anpassa sig till det livet. Mitt tips om man träffar någon som har barn, och man själv inte vill ha barn är att inte gå så snabbt framåt. Jag har också har insett hur jag vill leva mitt liv versus hur familjelivet är. 

Ex-pojkvännen ville ha barn

Att leva med barn har inte förändrat Malous syn på att skaffa egna. 

För henne har lusten helt enkelt aldrig funnits där. Hon har inte fantiserat om att vårda och ta hand om en bebis, hjälpa till med matteläxan eller borsta ut tovor ur någons hår. 

– Jag är jättesäker på att jag inte vill, om det finns en biologisk klocka så är den död. Jag försökte övertala mig själv att jag ville ha barn i min förra relation. Men direkt när jag tänkte tanken så mådde jag fysiskt dåligt.

Just barnfrågan var en av anledningarna till att relationen tog slut. 

– Jag tror att det är bra att ta upp barnfrågan tidigt. Inte så tidigt att det blir creepy, men när man träffats två, tre gånger. Det beror väl på hur gammal man är också, i och för sig, säger hon.

I samband med att det tog slut berättade hon för föräldrarna att hon inte ville ha barn.

– De har egentligen alltid vetat, men de har nog hoppats att jag ska ändra mig.

Men när det var dags att starta podden var det dags att släcka den förhoppningen en sista gång. 

– Jag kommer ihåg att jag och Frida åkte ner till Skåne och gick ut och käkade med dem. De trodde typ att vi skulle säga att vi var kära i varandra, men då berättade i vi hade startat podden och var nere för att göra lite press. Då förstod de att det var allvar.

Du är väldigt rättfram med var du står i frågan. Kan inte det vara läskigt?

– Hmm... Innan var jag inte så rättfram, men nu känner jag att jag tar ut det jag hållit inom mig alla andra år. Jag tar ingen bullshit längre. Alla fördomarna i lunchrummet på jobbet, på middagar med bekanta som säger att man missar meningen med livet – nu är det slut med det. 

LÄS OCKSÅ: Kristin fick höra att hon inte kunde få barn – nu väntar hon sitt andra tvillingpar 

”Egoistiskt att inte skaffa barn”

Missar hon meningen med livet? Tvärtom tror hon att beslutet gör att hon kan leva livet så som hon vill – utan krav.

– Jag gör väldigt många roliga och konstiga grejer, jag reser mycket i jobbet och lägger mycket tid på mina vänner och personlig utveckling. Jag lägger tid på saker som gör mig lycklig i stället för krav. För vissa är barn samma sak som lycka, och det är jättebra för dem, men för mig hade det bara varit krav. Dessutom läggs så mycket ansvar på mamman, det är så mycket shaming, medan pappan får applåder om han är ensam med barnet en halv dag.

Malou tillsammans med mopsen Brooklyn. Foto: Christian Ghazal

Trots att hennes barnfria liv egentligen inte drabbar andra verkar den här inställningen provocera.

– Jag har fått höra att det är egoistiskt att inte skaffa barn. Men många skaffar barn för sin egen skull, och det är väl lika egoistiskt som att inte göra det?

Hon tror att den starka barnnormen behöver ifrågasättas. Sedan de startade podden har Malou och Frida haft kontakt med både kvinnor och män som uttryckt något av de mest tabubelagda man kan säga: Att de ångrar sina barn. Andra har hört av sig för att de känner sig stärkta i sitt beslut att inte skaffa barn.

Malou tror att det är bra att försöka bortse från normen och fundera över var på skalan man ligger:

– Vissa har en extrem barnlängtan medan andra, som jag, inte har någon alls. Andra ligger i mitten. Man borde fråga sig, vill jag skaffa barn för att jag verkligen längtar efter det eller är det normen som säger att jag borde?