Läkare varnar nu för att LCHF-kost kan vara farligt för barn med diabetes.Bilden är en genrebild.
Läkare varnar nu för att LCHF-kost kan vara farligt för barn med diabetes.Bilden är en genrebild. Foto: iStock

LCHF farligt för barn med diabetes typ 1

Läkare varnar för att ge barn med diabetes typ 1 mat enligt LCHF-dieten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Dieten, som innebär att man äter mycket fett och lite kolhydrater, kan vara mycket farlig för barnen – och kan sluta på värsta tänkbara sätt.

– Det leder till döden för barnet, säger överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Flera sajter sprider råd till familjer som har barn med diabetes typ 1. Råden innebär att barnen ska få LCHF-mat – något som överläkare Gun Forsander vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg varnar för.

– Helt vetenskapligt felaktiga påståenden och rent livsfarliga råd. Exempelvis kan någon framföra att barn med typ 1 diabetes inte behöver insulin, och det är ett råd som leder till döden för barnet om man följer det, säger Gun Forsander till Sveriges Radios Ekot.

Gun Forsander berättar att hon mött flera familjer där diabetessjuka barn kommer in till sjukhus med låga insulinvärden – samtidigt som hela familjen strikt äter enligt LCHF.

Något som kan ge allvarliga konsekvenser för barnets välmående.

– Den riktigt strikta LCHF-kosten innehåller ju så pass lite kolhydrat att det blir helt uppenbart, åtminstone efter ett tag att barnet inte mår bra, att det inte växer som det ska att det blir trött och svagt och inte kommer in i en normal pubertet, säger Gun Forsander till Ekot.

LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på

"Rebellisk lust"

För att ryktesspridningen om LCHF-mat till diabetessjuka barn ska sluta vill Gun Forsander se att samhället på ett bättre sätt stöttar familjerna.

– Ja, dessa familjer behöver oerhört mycket stöd för att det är en svår sjukdom som påverkar varenda dygn, vecka, månad, år under hela barnets uppväxt. Så det är en kolossalt svårbehandlad och krävande sjukdom och föräldrarna gör en enorm insats för sina barn.

På frågan från Sveriges Radios Ekot om varför föräldrarna inte lyssnar på läkarråd – utan går på ovetenskapliga rykten på nätet svarar Gun Forsander:

– Ibland känns det som att det som står på nätet har större genomslagskraft än det som vi försöker förmedla på diabetesmottagningarna. Det kan också vara ett slags rebellisk lust att göra avsteg från det som vetenskapssamhället betraktar som det sanna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!