När BB i Sollefteå stänger den sista januari tvingas blivande föräldrar köra över 10 mil till närmaste BB.
ABF i Sollefteå drar nu igång en studiecirkel i "bilförlossning".
1 AV 2
När BB i Sollefteå stänger den sista januari tvingas blivande föräldrar köra över 10 mil till närmaste BB.
Foto: Getty
2 AV 2
ABF i Sollefteå drar nu igång en studiecirkel i "bilförlossning".
Foto: Getty

Kurs i bilförlossning då BB i Sollefteå stänger

Den sista januari slår BB i Sollefteå igen dörrarna och blivande föräldrar måste då göra en minst tio mil lång resa när det väl är dags.

På ABF i Sollefteå drar man då i gång en kurs i "bilförlossning".

– Jag tycker det är helt barockt att ABF ska behöva anordna en sådan här kurs, säger riksdagsledamot Helena Lindahl (C).

Fakta: BB del av sparbeting

Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting. Betinget är på 160 miljoner kronor.
Beslutet om BB-nedläggningen fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016.
Efter stängningen finns två BB kvar i Västernorrland: i Örnsköldsvik och i Sundsvall.
I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.
Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus är redan flyttad till Örnsköldsvik.
Den akuta kirurgin vid sjukhuset stängdes tills vidare efter tjänstemannabeslut i somras, med hänvisning till sjuksköterskebrist.
När politiskt beslut om akutkirurgin ska fattas är inte fastställt.
Källa: TT, Landstinget i Västernorrland

Det var i höstas som politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland tog beslutet: BB på Sollefteå sjukhus ska stängas. Nu är det dags. Efter den sista januari finns det inte längre någon förlossningsavdelning på sjukhuset. I stället tvingas blivande mammor och pappor åka minst tio mil till Sundsvall eller Örnsköldsvik för att föda.

I och med att BB försvinner drar ABF i Sollefteå i gång en studiecirkel i "bilförlossning". Syftet med den är att förbereda de blivande föräldrarna så mycket som möjligt inför den långa bilresan och få dem att känna sig trygga.

Riksdagsledamot Helena Lindahl (C) är en av dem som har reagerat på ABF:s nya kurs.
– Jag tycker det är helt barockt att ABF ska behöva anordna en sådan här kurs bara för att socialdemokraterna beslutat att lägga ner BB. Det är inte acceptabelt. Ska kvinnor behöva riskera att åka minst tio mil för att föda? Det här är inte direkt världens bästa vägar heller. De är en fara för kvinnor och barns liv, säger hon.

Många kommentarer

Efter att Helena Lindahl fick höra talas om studiecirkeln lade hon ut en video på sin Facebook-sida och sedan dess har kommentarerna bara strömmat in.
– Jag har fått hur många kommentarer som helst, inte bara från Norrland utan från hela landet. Speciellt från folk på landsbygden. Det här är en fråga som engagerar. Folk är förbannade, säger Helena Lindahl.

Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet, är positivt inställd till kursen men liksom Helena Lindahl tycker hon att det är tragiskt att den behövs.
– Det här är ett symptom på att det läggs ner sjukhus på mindre orter. Det skapar en oro bland kvinnor som ska föda och det är absolut inte bra, säger hon till TT.

 

Lundahl: "En fråga om liv"

Helena Lindahl hoppas att politikerna ska ompröva sitt beslut angående nedläggningen av BB i Sollefteå så att ABF inte behöver hålla den här kursen.
– Det här handlar inte bara om klagomål, om att Norrland känner sig förfördelat. Det här är en fråga om liv.