<p>Kikhosta har ökat de senaste åren. En allvarlig sjukdom för spädbarn.</p><p>OBS. Bilden är en genrebild.<br></p>
1 av 3: <p>Kikhosta har ökat de senaste åren. En allvarlig sjukdom för spädbarn.</p><p>OBS. Bilden är en genrebild.<br></p> Foto: iStock
Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten.
2 av 3: Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson
Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att erbjuda vaccin så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder.
3 av 3: Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att erbjuda vaccin så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder. Foto: iStock

Kikhosta bland spädbarn ökar kraftigt

Antalet fall av kikhosta bland spädbarn ökar igen.

Hostattackerna kan bland annat leda till andningsuppphåll och sjukdomen ses därför som allvarlig.

För två år sedan dog Ester av sjukdomen. Hon blev bara tre veckor gammal.

Hittills i år har 349 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, var av 51 fall bland spädbarn.

"Det som oroar är att vi haft en oväntat stor uppgång nu under hösten. I våras såg det ut att bli ett lugnt år, men i både augusti och september i år har vi fått in fler fall än samma månader förra året", säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att erbjuda vaccin så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

Fridas dotter dog av kikhosta

Men för de allra yngsta barnen, som inte hunnit få den första sprutan ännu, kan sjukdomen vara livsfarlig. För två år sedan dog Frida Idéns dotter Ester, berättar SVT. Hon blev bara tre veckor gammal.

Först drabbades Frida Idén och hennes man av svår hosta. Snart blev även deras dotter sjuk. Hon lades in på sjukhus där provsvaren visade på kikhosta. Ester blev snabbt sämre och dog efter några dagar.

– Det som hänt oss ska inte kunna hända. Man måste bli mer generös med provtagningar och ge antibiotika vid minsta misstanke om kikhosta, säger Frida Idén till SVT.

 Barn med kikhosta drabbas hårt 

Hos barn börjar kikhosta som en vanlig förkylning. Hosta, följt av halsont och ibland feber. För en tid sedan tog Folkhälsomyndigheten fram nya rekommendationer för att barn ska få hjälp i tid - särskilt när det gäller spädbarn. 

– Vi måste påminna om kikhosta. Vi ser att många som söker vård för hosta får vänta länge innan prov tas och genom att öka uppmärksamheten av sjukdomen tror vi att fler spädbarn kan skyddas, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten, till Läkemedelsvärlden. 

Bernice Aronsson. Foto: / FOTOGRAF LENA KATARINA JOHANSSON

– När ett barn under tre månader drabbas av kikhosta behöver sju av tio vårdas på sjukhus. Ju yngre barnet är, desto allvarliga är det. Sjukvårdspersonal ska nu utbildas för att vaccinering ska ske i tid och att sjukdomen ska upptäckas i ett tidigt stadium. 

Så hjälper du ditt barn 

Även som förälder gäller det förstås att vara uppmärksam eftersom kikhosta lätt smittar. Om ditt barn drabbats av kikhosta kan du göra följande för att underlätta enligt 1177 Vårdguiden:

Låt barnet sova med huvudet högt för att underlätta andningen.

Dryck kan göra att slemmet blir lättare att hosta upp. Om barnet orkar är det bra att vara utomhus.

En del mår bättre av svalt sovrum. 

Då ska du söka vård 

Enligt 1177 Vårdguiden kan det ta mellan tio och tolv veckor att bli frisk. Du bör söka vård om någt av följande stämmer:

Du misstänker att du som vuxen eller ditt barn har kikhosta.

Ditt barn är yngre än ett år och har utsatts för kikhostesmitta.

Du som vuxen eller ditt barn har haft hosta i mer än 3-4 veckor.

Ditt barn har kikhosta och symtomen förändras, till exempel att barnet får mer feber eller ont på något nytt ställe. Det kan betyda att barnet har fått en följdsjukdom. 

Fakta: Antibiotika vid första symtomet

Namnet kommer från att man kan hosta så att man kiknar.
Sjukdomen sprids genom små droppar i luften från smittade som nyser eller hostar.
För barn under ett år kan kikhosta vara allvarligt. Hostan kan leda till andningsuppehåll och därmed medvetslöshet eller kramper.
I dag får barn vaccin mot kikhosta vid olika tillfällen, vid tre, fem respektive tolv månaders ålder.
Vid smitta ska antibiotika ges i förebyggande syfte till barn under sex månaders ålder, även om barnet inte fått några symtom.
Om barnet är mellan sex och tolv månader ska antibiotika ges vid första symtomet på kikhosta.
Folkhälsomyndigheten uppmanar sjukvården att vara frikostiga med provtagning för kikhosta.
Källa: Folkhälsomyndigheten

TT

Vaccination för barn

En första dos av kikhostevaccin erbjuds vid 3 månaders ålder men får ges redan efter 2,5 månader. Efter en dos minskar risken för allvarlig sjukdom markant.

Tre vaccindoser skyddar 80-85 procent mot sjukdomen. Effekten avtar dock gradvis efter cirka 5 år. Påfyllnadsdoser erbjuds vid 5 års ålder och i årskurs 8-9.

Källa: Läkemedelsvärlden, Folkhälsomyndigheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!