Det finns mycket att ta hänsyn till när du väljer solskydd till dig och familjen.
1 AV 2
Det finns mycket att ta hänsyn till när du väljer solskydd till dig och familjen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

GUIDE: Solkrämen som är bra för både dig och miljön

Dags att klicka hem solkräm, men vilken ska man välja?
Vi guidar dig genom djungeln av olika rön – och tipsar om några bra produkter att smörja in dig med i sommar.

Angelica Israelsson

Listan över vad man bör tänka på när man väljer solkräm till sig själv och sina barn tycks bli allt längre för varje år. När du botaniserar bland det enorma utbudet finns det egentligen sex saker du bör ha koll på:

1. Har den kemiskt eller fysikaliskt UV-filter?

Det finns två olika sätt att filtrera bort UV-strålningen: kemiskt eller fysikaliskt. Enkelt beskrivet tar ett kemiskt filter upp UV-strålningen och förvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion. Fysikaliska filter, som även kallas mineralfilter, lägger sig som en vit hinna på huden som reflekterar bort strålningen.

Kemiska filter går in i huden och sitter därför kvar bättre när du svettas eller badar, medan de fysikaliska som ligger ovanpå huden lättare brukar rinna av. Kemiska solskydd ska smörjas in runt en kvart innan du börjar vistas i solen, medan ett fysikaliskt solskydd verkar direkt.

Det finns en hel del solkrämer som har en blandning av kemiskt och fysikaliskt filter.

En nyligen publicerad amerikansk studie visade att kemikaliska solskydd kan gå ut i blodet. Man hittade höga nivåer av kemiska ämnen i blodet på de människor som ingick i studien.

Fysikaliska filter

Titaniumdioxide 

Zinkoxide

Exempel på kemiska filter

Dioxybenzone

Benzophenone

Aminobenzoic Acid

Avobenzone

Oxybenzone

Octocrylene

Ecamsule

2. Är den miljövänlig?

Många konventionella kemiska solkrämer är riktiga miljöbovar som innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ned. Men på senare år har allt fler ekologiska solkrämer poppat upp på marknaden. De innehåller vanligtvis fysikaliska filter och ekologiska ingredienser. Ett bra tips är att leta efter ett solskydd med svanenmärkning. Observera att ett solskydd marknadsförs som ekologiskt inte behöver betyda att det enbart innehåller ekologiska och naturliga ingredienser.

Tänk på att solkräm åker av kroppen i vattnet helt ofiltrerat, att använda en vattenfast solkräm när du ska bada är därför viktigt ur flera aspekter.

Exempel på UV-filter som är farliga för vattenlevande djur och organismer

Ethylhexyl Triazone

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate

Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy­cinnamate

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

LÄS MER: Så skyddar du dig från pigmentfläckar 

3. Innehåller den nanopartiklar?

De fysikaliska filtren består ibland av omdiskuterade nanopartiklar, vilket alltid ska anges i innehållsförteckningen genom att ordet ”nano” skrivs ut. 

Enligt Läkemedelsverket finns inget som tyder på att nanopartiklar kan gå in i huden, men kan vara cancerframkallande om man andas in större mängder. Använd därför inte solskydd med nanopartiklar i sprayform eller på läpparna.

4. Innehåller den hormonstörande ämnen?

För några år sedan gjorde Nordiska Forskebrukerådet en studie av solskydd som visade att 13 av 45 testade solskydd innehöll ämnen som eventuellt kan vara hormonstörande. Det betyder att de kan störa kroppens eget hormonsystem och exempelvis bidra till utveckling av cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn.

Ämnen som kan vara hormonstörande

Ethylhexyl methoxycinnamate

4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) 

BHT

Methylparaben

Ethylparaben

Propylparaben

Benzophenone-3

Etylhexyl methoxycinnamate

Cyclopentasiloxane

5.  Innehåller den allergener?

Framförallt ekologiska solskydd kan innehålla eteriska oljor, bivax eller andra ämnen från växtriket som kan orsaka allergier och hudbesvär för den som är känslig. För några år sedan gjorde Testfakta ett test där man undersökte fyra olika ekologiska solkrämer, vilka alla visade sig innehålla allergener. 

Det finns även en rad parfymer man kan hitta i alla typer av solkrämer som som kan vara allergena. Oparfymerad solkräm är alltid ett smart val!

Exempel på parfymer

Linalool

Geraniol

Citral

Benzyl salicylate

Butylphenyl methylpropional

Hexyl cinnamal

Citronellol

Eugenol

Benzyl alcohol

Ethylhexyl methoxycinnamate

Alpha-isomethyl ionone

Coumarin

Limonene

LÄS MER: Drabbas du av soleksem? Så lindrar du besvären! 

6. Är den snäll mot korallreven? 

En studie från 2015 visade att kemikalien oxybenzene har skadliga effekter på korallrev och varje år uppskattas runt 14 000 ton solkräm hamna i haven. På grund av detta införs nu förbud mot farliga solkrämer på flera ställen i världen, så som Paulau, Hawaii, Aruba och på vissa ställen i Mexiko.

Allt fler ekosolkrämer marknadsförs i dag som reef-friendly, men kontrollera alltid innehållsförteckningen själv för att vara på säkra sidan. 

Ämnen som kan skada korallrev

Oxybenzone (benzophenone-3)

Ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate) 

Octocrylene 

4-methylbenzylidene camphor (enzacamene).

Källor: Läkemedelverket, Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen, Skincity, Naturligt snygg 

Foto: Shutterstock

Fem bra solskydd för vuxna

1. Eco Cosmetics Sun Milk, SPF 20

Eco Cosmetics är ett tyskt märke som tidigt satsade på ekologiskt solskydd. Den här krämen som passar hela familjen har en mjölkig konsistens som gör den lätt att smörja in. Krämen har ett fysikaliskt filter utan nanopartiklar och är märkt som korallrevsvänlig och ekologisk.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

2. Coola Classic Body, SPF 30

Coola är en serie som satsar på korallrevsvänlig solkräm. Den här har ett kemikaliskt filter, 70 procent ekologiska ingredienser och är oparfymerad.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

3. Mádara Plant stem cell antioxidant sunscreen, SPF 30

Det här vattenfasta solskyddet från Mádara skyddar inte bara mot solen – utan även mot luftföroreningar och för tidigt åldrande av huden. Fysikaliskt filter utan nanopartiklar som passar hela familjen.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

4. Evy Technology Sunscreen Mousse SPF20

Det här solskyddet från Evy är en mousse som är lätt att applicera och drygare än vanlig solkräm. Moussen som innehåller kemiskt solskydd lägger sig i översta hudlagret, vilket gör att den sitter väldigt länge även vid bad. Den rekommenderas av hudterapeuter till personer med soleksem eller allergi och är fri från konserveringsmedel, alkohol, parfym och nanopartiklar. Plus för att den kan användas i hårbotten och för att skydda hårtopparna.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

5. Weleda Sunscreen Lotion SPF 30

Ekomärket Weledas vattenresistenta solkräm innehåller fysikaliska UV-filter utan nanopartiklar. En helt vegansk produkt med vårdande, ekologiska ingredienser. 

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

Fem bra solskydd för barn

1. Derma Eco Baby Solkram SPF30

Den här solkrämen, som är speciellt framtagen för barn, är svanenmärkt, astma- och allergivänlig och ekocertifierad. Har ett fysikaliskt filter utan nanopartiklar och är fri från parfym.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

2. Evy Technology Kids Sunscreen mousse, SPF 30

Evy solskyddsmousse är ett kemsikt solskydd som är superpopulärt bland småbarnsföräldrar. Moussen är superlätt att smörja in och är hypoallergen, vilket betyder att laboratiorietester inte kunnat hitta några allergener. Dessutom är den mycket vattenresistent.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

3. Eco Cosmetics Baby solkräm, SPF 50

Eco Cosmetics solkräm för små barn är ekologiskt certifierad och vattenfast. Krämen innehåller fysikaliskt UV-filter utan nanopartiklar eller parabener.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

4. Bioregena Sunscreen baby, SPF 50

Bioregenas solskydd med fysikaliskt filter utan nanopartiklar går att använda på bebisar från sex månader. Vattenresistent, dermatologiskt testad och fri från parfym och alkohol. Framtagen för att inte skada vattenlevande organismer.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

5. Weleda Sunscreen lotion Kids, SPF 50

Weledas solskydd för barn med fysikaliskt filter utan nanopartiklar är en vegansk produkt med ekologiska ingredienser. Krämen är vattenresistent och doftfri.

Annons: Hitta bästa pris på solskyddet – se Prisjakt (extern länk)

LÄS MER: Är leverfläcken hudcancer? Här är prickarna du bör kolla upp