Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>BARN

Publicerad 9 jul 2018 13:34

Forskare: Cigarettrök kan göra dina barn till snarkare

Barn som utsätts för rök har 87 procents större risk att bli snarkare.

Barn som utsätts för rök har 87 procents större risk att bli snarkare.

Foto: Shutterstock

Snarkning är inte så oskyldigt som många tror.

Det kan vara första steget mot att utveckla sömnapné och dessutom har man hittat kopplingar mellan snarkning och högt blodtryck, stroke och hjärt- och kärlsjukdom framför allt.

Nu visar det sig att rökning hemma utvecklar snarkning hos barnen. 

Ofta tycker man att snarkande barn är ganska gulligt men i själva verket så ska man kanske ifrågasätta varför barnet snarkar och börja titta på det ur en annan vinkel. Nu har det visat sig att barn som exponeras för rökning kan vara fara mer illa på fler sätt än man har trott, framför allt barn som är små och utvecklas fortfarande.

LÄS MER: Rökning kan förändra fostrets DNA

Rökning hemma ökar risk för snarkning

Kinesiska forskare har i en metastudie studerat 24 studier som inkluderade 88 000 barn och det visade sig att barn som utsätts för rök har 87 procents större risk att bli snarkare, skriver brittiska Daily Mail. Oddsen ökar med 2 procent för varje cigarett som röks i hemmet. Foster vars mödrar rökte hade en fördubblad risk att bli snarkare och om pappan också rökte hemma ökade risken ytterligare. 

LÄS MER: Varför snarkar man egentligen?  

Små barn mer utsatta för riskerna 

Forskare världen över välkomnar resultaten med tanke på att snarkning inte är helt problemfritt. Och denna studie bekräftar att snarkning kan vara skadligt, speciellt för små barn. De är dessutom mer mottagliga för allt vilket man bör ha i åtanke om man röker i hemmet. Det bästa sättet att vara säker på sin och sitt barns hälsa är att sluta röka.