Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader.Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader.Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader.
När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre än de barn som sov i samma rum som sina föräldrar.När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre än de barn som sov i samma rum som sina föräldrar.När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre än de barn som sov i samma rum som sina föräldrar.
1 AV 2
Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader.
Foto: Fotolia
2 AV 2
När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre än de barn som sov i samma rum som sina föräldrar.
Foto: Fotolia

Forskare: Bebisar sover bättre i eget rum

Bebisar som passerat fyra månader sover bättre om de får ligga i eget rum, visar en ny amerikansk studie.

Men i Sverige gäller fortfarande samma rekommendationer som tidigare för att undvika plötslig spädbarnsdöd:

Tills de blir 3 månader bör nyfödda tillbringa natten i egen säng i föräldrarnas sovrum.

Först och främst: den amerikanska studien, som visar att nyfödda barn sover "bättre" i eget rum, gäller bebisar som hunnit bli minst fyra månader gamla. Fortfarande är den gängse rekommendationen i både USA och Sverige att spädbarn bör sova i egen säng i föräldrarnas sovrum, till dess att de blivit 3-6 månader, för att undvika plötslig spädbarnsdöd.

Men resultatet från undersökningen kan ändå få betydelse för kommande vägledning, eftersom många småbarnsföräldrar kämpar med sömnbrist och/eller osäkerhet på grund av hur de sover, eller förmodas sova, med sina nyfödda. För vissa känns det jättejobbigt att natta bebisen i ett annat rum, medan andra anser att man bör vänja små barn vid att sova ensamma så fort som möjligt.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS) 

Efter sex månader kan bebisar sova ensamma

Studien, som genomfördes bland 230 förstagångsmammor i Pennsylvania, tyder alltså på att man med gott samvete kan försöka få sina barn att sova ensamma relativt tidigt, i synnerhet efter att de blivit sex månader. När resultatet analyserades av barnläkaren Ian Paul fann han att fyra månader gamla bebisar som inte låg i sina föräldrars rum sov sammanhängande betydligt längre, i genomsnitt 45 minuter, än de bebisar som delade rum med mamma och/eller pappa. När forskarna följde upp undersökningen en tid senare uppvisade 2,5-åringar som fått ligga i eget rum från att de var nio månader liknande sömnvinster.

LÄS OCKSÅ: 11 regler du bör följa när du besöker en nybliven förälder 

– De flesta föräldrar vill inte att deras barn sover i eget rum förrän de blivit ett år, säger Dr Ian Paul enligt CNN.

– Det här är viktig information, säger Dr Rachel Moon från organisationen American Academy of Pediatrics, som i nuläget rekommenderar gemensamt rum fram till första födelsedagen.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du smartare när du blivit mamma 

En tankeställare till småbarnsföräldrar

Fortfarande krävs mer forskning på området, eftersom studien bygger på mammornas subjektiva tolkning och återgivning av sömnen, inte på några objektiva mätningar. 

Men resultatet kan säkert bli en tankeställare för föräldrar som är väl benägna att ta in sina barn till den egna sängen. 

– Om vi vet vet hur det fungerar kan vi göra ett bättre jobb med att tillhandahålla proaktiva riktlinjer för familjer, säger Dr Rachel Moon till CNN.