Puberteten hos tjejer startar tidigare i dag än på 1970-talet, enligt en dansk studie.
Puberteten hos tjejer startar tidigare i dag än på 1970-talet, enligt en dansk studie. Foto: Shutterstock

Flickor går in i puberteten tidigare nu än 1970

Flickor kommer in i puberteten nästan ett år tidigare jämfört med för 40 år sedan.

Detta visar en dansk studie där forskare undersökt bröstvävnad.

En förklaring kan vara att det genomsnittliga BMI har ökat över tid.

Att barn växer upp så fort nuförtiden är en sliten fras, men faktum är att det ligger ett korn av sanning i det. Åtminstone för flickor. Enligt en dansk studie kommer de in i puberteten nästan ett år tidigare i dag jämfört med på 70-talet. 

Forskare vid Köpenhamns universitet har analyserat 38 studier med data från tiotusentals flickor från olika platser i världen.

Studerat bröstvävnad hos flickor

Samtliga studier innehöll data om flickornas körtelbröstvävnad och gjorde det möjligt för de danska forskarna att titta på utvecklingen från 1970-talet och fram till 2010-talet. Utvecklingen av körtelbröstvävnad anses vara en av markörerna för när puberteten börjar.

Forskarna tog ett aktivt beslut att inte utgå från första menstruationen som en markör för puberteten. Detta eftersom det dels kräver att deltagarna ska minnas när de fick mens första gången dels eftersom mensen kan komma senare än andra kroppsliga förändringar relaterade till puberteten.

Barn som var allvarligt undernärda eller hade patologisk fetma uteslöts ur studien eftersom det är faktorer som kan påverka pubertetens inträde. Samma gallring gjordes med vissa sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Menskoppen: Vanliga frågor och svar 

Tidigare start av puberteten i dag

Det visade sig att pubertetsutvecklingen tidigarelagts med ungefär tre månader varje decennium, vilket gör att flickor i snitt är ett år yngre när de kommer in i puberteten i dag jämfört med 1977. 

Åldersspannet skilde sig åt beroende på var i världen datan kom från, skriver The Independent. I Europa var medelåldern för pubertetens början mellan 9,8 och 10,8 år, i Afrika låg den mellan 10,1 och 13,2 och i USA mellan 8,8 och 10,3.

I Sverige brukar man säga att puberteten startar för flickor någon gång mellan 8 och 13 år och för pojkar mellan 11 och 14 år – även om det finns variationer.

Förklaringen: Därför startar puberteten tidigare

Varför det ser ut så här undersökte inte forskarna men i artikeln lägger de fram en teori om att tidigare bröstutveckling delvis kan förklaras av ”den pågående globala fetma-epidemin”.

Det här är dock inte den enda förklaringen, om man ska tro annan forskning på området. Det finns ett antal studier som menar att våra kroppars hormonsystem påverkas av de kemikalier som finns runtomkring oss. 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan: Så pratar du med ditt barn om första mensen

Till The Guardian säger doktor Alexander Busch, medförfattare till studien och forskare inom pediatrik och andrologi vid danska Rigshospitalet följande:

– Det är viktigt att fortsätta bevaka det här eftersom tidigarelagd pubertet har implikationer för hälsan. Att bekämpa övervikt och fetma hos barn och undvika överdriven exponering för kemikalier kan hjälpa till att undvika tidig pubertet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande