Barn som drabbas av femte sjukan kan få feber.
Barn som drabbas av femte sjukan kan få feber.
Barn som drabbas av femte sjukan kan få feber.
1 av 2: Barn som drabbas av femte sjukan kan få feber. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Därefter dyker utslagen upp.
Därefter dyker utslagen upp.
Därefter dyker utslagen upp.
2 av 2: Därefter dyker utslagen upp. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Vad är femte sjukan? Så vet du om ditt barn är drabbat

Femte sjukan drabbar ofta barn i skolåldern, men symtomen kan ibland vara så milda att de knappt märks.

Som gravid bör du emellertid vara vaksam.

– I början kan det vara helt omöjligt att veta om det är en influensa eller en vanlig förkylning, säger barnläkaren Erica Bonns.

Ett mer generiskt namn än femte sjukan är svårt att hitta och förklaringen är ganska enkel. Förr i tiden smittades nämligen nästan alla barn av sex olika virussjukdomar, samtliga gav utslag – däribland mässling, scharlakansfeber och röda hund. Sjukdomarna numrerades och femte sjukan fick helt enkelt fortsätta heta femte sjukan.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Vanliga symtom: Värk och utslag

Enligt 1177 Vårdguiden är det inte säkert att symtomen är särskilt framträdande, vissa vet inte ens om att de har drabbats.

Det börjar ofta med att barnet är lite trött och lider av feber. Barnläkaren Erika Bonns menar att det nästan upplevas lite influensaliknande med symtom som:

Värk i kroppen

Huvudvärk

Illamående

Diarré

Några dagar in i sjukdomen brukar en typisk rodnad sprida sig över båda kinderna. Därefter kan andra delar av kroppen drabbas, exempelvis utsidor av armar och ben. Utslagen kan klia.

– I början kan det vara helt omöjligt att veta om det är en influensa eller en vanlig förkylning, men sedan kommer utslagen och då är det femte sjukan, säger Erica Bonns, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med 

Så smittar femte sjukan

Femte sjukan får du av parvovirus B19 som orsakar mindre epidemier ungefär vart tredje till vart sjätte år. Smittan sprids via de droppar som kastas genom luften när någon nyser eller hostar. Inkubationstiden ligger på omkring en till tre veckor. Det är vanligast att drabbas mot slutet av vintern fram till sommaren.

När kan barnet återvända till skolan?

Så fort ditt barn varit feberfri i minst ett dygn är det helt okej att återvända till skolan – förutsatt att barnet mår bra i övrigt. Det spelar ingen roll om utslagen är kvar. De kan nämligen stanna i uppåt en vecka. I vissa fall blir det kvar ännu längre.

Enligt Netdoktor kan utslagen återvända vid stress, temperaturändringar eller fysisk ansträngning. Rådet är därför att ta det lugnt.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn har tredagarsfeber 

Behandling

Till skillnad från röda hund och mässlingen, som också tillhörde de numrerade barnsjukdomarna, ingår femte sjukan inte i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det finns heller ingen behandling. Besvär, i form av exempelvis kliande utslag, lindras med kallt vatten eller en kylande balsam. Febern behandlas precis som vanligt.

Kan en vuxen drabbas av femte sjukan?

Om du en gång fått femte sjukan får du en livslång immunitet. Om du inte haft sjukdomen kan du däremot drabbas som vuxen. Symtomen kan då skilja sig från när barn får det. Enligt 1177 Vårdguiden får vuxna exempelvis sällan utslag. Det påminner om en förkylning och kan leda till värk i olika delar av kroppen, något som kan sitta kvar i flera månader.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn lider av scharlakansfeber 

Gravid och femte sjukan?

Sjukdomen må vara relativt mild, men om du är gravid och misstänker att du är drabbad ska du söka vård. Det finns nämligen en liten risk att fostret kan smittas vilket i sin tur kan leda till blodbrist.

Enligt Netdoktor finns dessutom en liten risk att infektionen leder till missfall. Det finns däremot inga bevis för att det kan leda till missbildningar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Det går att ta reda på huruvida du är immun mot sjukdomen eller inte via ett blodprov som mäter antikroppar. Om det bekräftas att du som gravid drabbats av femte sjukan ska du remitteras till regelbundna kontroller med ultraljud för att följa utvecklingen.

Även personer med ovanliga blodsjukdomar eller ett nedsatt immunförsvar riskerar att drabbas av allvarlig blodbrist.

Nedan kan du läsa om fler sjukdomar som kan drabba ditt barn:

Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Svinkoppor - så skyddar du ditt barn

Så lindrar och undviker du höstblåsor

Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

Ögoninflammation – så undviker du smittan

Så skyddar du dig mot årets influensa