Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>BARN

Publicerad 24 sep 2015 14:09

Experter varnar för den nya babytrenden BLW

<span>Att låta barnet mata sig självt kan ha negativa konsekvenser.</span>

Att låta barnet mata sig självt kan ha negativa konsekvenser.

Foto: Colourbox

BLW kallas en matningsmetod som nu sprider sig bland nyblivna föräldrar i Storbritannien och Australien.

Det handlar om att lära små barn att äta själva redan från sex månaders ålder.

Men näringsfysiologer och andra experter varnar för den nya trenden.

– Det finns många kritiska aspekter, säger den norska överläkaren Ingrid B Helland.

BLW står för "baby led weaning", på svenska ungefär "babystyrd mattillvänjning". I framför allt England och Australien har trenden, som går ut på att man ska lära sitt barn att äta på egen hand redan från tidigast sex månaders ålder, fått stort genomslag.

Man ammar i några månader, men så fort bebisen visar intresse för fast föda kan man börja komplettera bröstmjölken med riktig mat. Och barnet ska själv få stoppa käket, som inte får vara av grötkonsistens utan i bitar, i munnen.

Ur ett uppfostringsperspektiv låter detta kanske vettigt, men ur näringssynpunkt kan det vara beskymmersamt, det menar åtminstone överläkaren Ingrid B Helland.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning visar samband mellan amning och hög IQ

Viktigt med järn

– Omkring sexmånadersåldern har barn en väldigt låg järnnivå i kroppen, och de är väldigt beroende av järn. Den mat som de själva kan komma åt och stoppa i munnen är det mycket lite järn i.

– Det blir dessutom lätt bara små munsbitar, vilket inte är tillräckligt i den åldern, säger Ingrid B Helland, överläkare vid Rikshospitalet i Oslo, till norska TV2.

Men hon tillstår också att metoden har vissa poänger. Bäst är att låta sig inspireras av några moment, samtidigt som man ser till att bebisen får i sig tillräckligt med nödvändig näring.

– Det är absolut viktigt att låta barnen delta i familjens måltider, att de får sitta med vid bordet och smaka och titta på den mat som de andra äter, säger Ingrid B Helland.

LÄS OCKSÅ: Allt färre mammor ammar sin nyfödda