Experten: 6 vanliga saker som kan förgifta ditt barn
Frätande propplösningsmedel har orsakat flera förgiftningar hos mindre barn på senare tid.
Men vilka är de andra främsta riskerna?
– Det flesta tillbud med barn är inte farliga, men det är självklart att man blir orolig som förälder – då är det bra att man ringer till oss, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.
Här reder han ut de sex vanligaste farorna där barn kommit åt och smakat av saker som kan vara farliga.
Under 2021 fick Giftinformationscentralen in omkring 28 000 samtal med frågor om barn under tio år som smakat och svalt diverse saker som kan orsaka förgiftningssymtom. Det avser förtäring och inandning, hud och ögon.
Vanligast är att det sker i åldern 1-3 år.
Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial
– Den största risken, det vi är mest oroliga för, är barn som kommer åt frätande propplösningsmedel. Antingen har man nyligen använt det i avloppet, och så finns det lite rester kvar som barnet hittat och smakat på. Eller så har han eller hon hittat en burk propplösare, fått upp locket och fått i sig av innehållet.
Även Astrid Lindgrens barnsjukhus har på senare tid varnat för just detta, då de haft ett flertal fall. Om olyckan är framme och ditt barn har fått i sig propplösare, eller avloppsrengöringsmedel, ska man omgående skölja ur munnen på barnet och ge lite dryck. Det är viktigt att inte framkalla kräkningar eftersom det i stället kan förvärra skadorna.
Propplösare bland det värsta barn kan svälja
– Propplösare är bland det värsta som barn kan komma åt i hemmet. Det finns barn som fått men för livet, där det tagit lång tid innan de kunnat börja äta och dricka normalt igen, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.
Det kan räcka med att barn får i sig en väldigt liten mängd av medlet för att det ska framkalla frätskador och blödande sår i mun och svalg. I värsta fall kan det orsaka en kraftig inflammation med svullnad i matstrupen och andningsbekymmer som följd.
Diverse kemikalier
Hushållskemikalier är den vanligaste orsaken till förgiftningstillbud bland småbarn. Utöver propplösningsmedel är ugnsrengöring starkt frätande, liksom koncentrerad ättika (24 procentig).
– Här ska man också varna för olika petroleumprodukter som kan finnas i hemmet. När grillsäsongen börjar är det främst om tändvätska. Den är inte frätande, men rinner lätt ner i lungorna, täpper till och ger minskad syretillförsel. Det blir som en kemisk lunginflammation. Liknande risker finns med lampolja och andra petroleumprodukter. Utanför själva bostaden ska förstås bensin, diesel och glykol förvaras oåtkomligt för barn, säger Peter Hultén.
Olika läkemedel
Läkemedel, även receptfria, är också en riskfaktor om man har barn. Det är lätt hänt att de kommer i kontakt med mediciner även om man tycker att man förvarar dem ”barnsäkert”.
– Läkemedel ska vara inlåsta så att barn inte kan komma åt dem, det är nummer ett. Många receptbelagda mediciner kan vara direkt farliga för barn. Det kan till och med räcka med en tablett, beroende vad det är. Det handlar exempelvis om hjärtmediciner och smärtstillande läkemedel.
Vanligast är det dock att barn får i sig paracetamol (Alvedon) och ibuprofen (Ipren).
– Enstaka tabletter av paracetamol och ibuprofen är inte farligt, men är det mer än så behöver man kontrollera med oss, säger Peter Hultén.
Giftiga växter
Giftinformationscentralen får också en del frågor om barn som kommit i kontakt och smakat på olika växter och bär. I regel innebär tillbuden ingen, eller åtminstone liten, risk för förgiftning.
– Det är väldigt sällsynt att ett barn blir allvarligt sjukt efter att ha ätit av en växt. När det handlar om att smaka så är det bara några få som är riktigt farliga. Stormhatt, Sprängört, Tidlösa och Fingerborgsblomma är några av dem, men de är ändå inte så vanliga. Men får de i sig av någon av dessa så är det bra att ringa 112 och be att få prata med Giftinformationscentralen.
Lömsk svamp
Särskilt under sommaren och hösten kommer en hel del frågor om barn som smakat på olika svampar som växer i skogen. De flesta är ofarliga, men så finns det undantag.
– Att smaka på en liten bit svamp orsakar inte en allvarlig förgiftning, det är väldigt ovanligt. Svampar som kan orsaka allvarlig förgiftning är Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och Gifthätting som innehåller giftet Amatoxin och är skadligt för levern. Det finns också en annan grupp svampar man kan varna för – spindelskivlingar. Deras gift går mot njurarna. Den största risken för svampförgiftning är när man plockar ”fel” svamp och tillreder en måltid man äter av, men det gäller både barn och vuxna.
Tobak och nikotinläkemedel
Cigaretter, snus, e-cigaretter och nikotinläkemedel kan innebära förgiftningsrisk för särskilt små barn.
– Framför allt varnar vi för innehållet i de påfyllningsflaskor som används till e-cigaretter. De kan innehålla ganska mycket nikotin. De säljs inte alltid i en barnskyddande förpackning och det står inte alltid hur starkt innehållet är. Får ett barn i sig av den här vätskan så kan det bli aktuellt med ett sjukhusbesök, till och med ambulans, eftersom det kan vara så allvarligt. Ett barn som sväljer lite snus kan bli illa mående och kräkas, och få lite hjärtklappning, i några fall även bli slött, men risken för att det ska bli riktigt allvarligt är väldigt liten.
Alkoholhaltiga drycker
Alkohol kan, utöver rena berusningssymtom och slöhet, också orsaka sänkt blodsocker hos småbarn.
– Det här är ganska vanligt med tanke på alla de handdesinfektionsmedel vi har köpt på oss. Men här är det väldigt liten risk att ett barn ska bli allvarligt förgiftat. Vi har haft många samtal från föräldrar där barn fått i sig alkoholinnehållande produkter. Om de druckit en större mängd eller blivit påtagligt berusade behöver man åka in till sjukhus eftersom det även kan sänka blodsockret. Barn som blir berusade blir vingliga, kan yra och få svårt att prata rent.
Aktuella telefonnummer vid förgiftningar:
När det är akut: 112. Begär att få prata med giftinformation.
I mindre akuta fall: Giftinformationscentralen: 010-456 67 00 (numret är bemannat dygnet runt).
LÄS MER: 4 tecken: Då kan ditt barn ha psykopatiska drag
LÄS MER: Mathildes ansikte svullnade upp av ovanliga sjukdomen