Glöms och gravid? Forskningen är mångtydig.
Många kvinnor beskriver att de blir extra känsliga för dofter under graviditeten.
1 AV 2
Glöms och gravid? Forskningen är mångtydig.
Foto: Christian Ringbæk
2 AV 2
Många kvinnor beskriver att de blir extra känsliga för dofter under graviditeten.
Foto: Colourbox

Detta händer i hjärnan när du blivit med barn

Plötsligt lukar den där maten du brukar gilla avskyvärt och varför har du plötsligt så svårt att komma ihåg dina vänners födelsedagar? En graviditet visar sig på långt fler sätt än en växande mage.

Men vad är det egentligen som orsakar de där förändringarna? Här bjuder vi på förklaringar till några av de vanligaste graviditetsbesvären.

Frida Anter

Ömma bröst, trötthet och illamående. Ja, det finns en del relativt vanliga symptom som brukar dyka upp under en graviditet. Men det är inte alltid vi har koll på varför vi känner som vi gör. Vi förklarar det helt enkelt bara med att vi är gravida – och att det då förstås händer en hel del i kroppen. När det känns lite segt och grötigt i huvudet, som om tankarna tog extra lång tid på sig, brukar vi till exempel lite skämtsamt kalla det "gravidhjärna" och låta det bero.

Men här reder vi, med inspiration av nättidningen Huffington Post, ut vad som egentligen händer i hjärnan när vi är gravida.

LÄS OCKSÅ: 8 tidiga tecken på att du är gravid

1. Illamående på morgonen

Att må illa i början av graviditeten är så vanligt att man nästan skulle säga att det helt enkelt är något som alla råkar ut för. Men riktigt alla drabbas ändå inte, även om långt fler än hälften av alla gravida upplever illamående eller kräkningar, särskilt på morgonen. För de flesta går illamåendet dock över efter ungefär 18 veckor. Men så finns det ett fåtal kvinnor som drabbas extra hårt och lider av ett mer långvarigt tillstånd av illamående, så kallat hyperemesis gravidarum, vilket bland annat kan leda till uttorkning och viktnedgång.

LÄS MER: Professorn: Här är 6 myter om din hälsa

Den vanligaste förklaringen till illamåendet är att kroppen reagerar mot stigande nivåer av gravidhormonet koriongonadotropin (hCG). Vi känner till att graviditetens tre första månader är en viktig tid för fostrets utveckling, då bland annat det centrala nervsystemet bildas. En känslig process som skulle kunna riskera att störas om gifter cirkulerade i mammans blodomlopp.

Området i hjärnan som kontrollerar kräkningar kan upptäcka gifter i blodet, och dessutom finns här receptorer för hCG-hormonet. Detta skulle kunna vara förklaringar till att vi kräks och mår illa extra lätt under den första tiden.

2. Skarpare luktsinne

Många kvinnor beskriver att de blir extra känsliga för dofter under graviditeten. Mat som de tidigare har tyckt om luktar plötsligt förfärligt, och det finns de som vittnar om att de inte ens stod ut med sin makes doft. En ny studie visar just att gravida tenderar att uppfatta en rad dofter som mindre behagliga jämfört med kvinnor som inte är gravida. Det här är för många ett av de allra första tecknen på graviditet.

Det finns också forskning som menar att det kan vara så att gravida inte känner dofter starkare, men att de är bättre på att identifiera dem. Studier visar att gravida kvinnor är extra känsliga mot lukten av matlagning, cigarettrök, gammal mat, parfymer och kryddor.

Det här skulle kunna ha en förklaring som liknar den om illamåendet. För även här finns nämligen ett samband mellan känsligheten för dofter och ökade nivåer av hormonet hCG. Dessutom tenderar kvinnor i början av graviditeten, i likhet med att kroppen stöter bort mat som skulle kunna vara skadlig för det växande fostret, att bli äcklade av odörer som skulle kunna vara ohälsosamma.

Vad innebär den där gravidhjärnan egentligen? Foto: Panthermedia

3. Glömskan blir påtaglig

Det är inte helt ovanligt att man som gravid upplever att man är mer glömsk och tankspridd än vanligt. Man viftar ofta bort det och skyller på trötthet eller sin "gravidhjärna". Men vad innebär den där gravidhjärnan egentligen? Forskningen på området är mångtydig. Något som ligger när till hands att peka på är alla hormonella förändringar i kroppen.

Men enligt en studie gjord av brittiska forskare var det inte hormonerna som påverkade kvinnornas minne. När man jämförde en grupp gravidas förmåga att minnas med en grupp som inte var gravida visade det sig att de gravida klarade minnestesterna sämre för varje trimester.

LÄS OCKSÅ: Därför bör gravida inte äta för mycket lakrits

Men när forskarna jämförde resultaten med förändrade hormonnivåer hos de gravida kunde man inte se något samband.

Det finns de som menar att glömskan skulle kunna bero på sömnbrist eller stressen i att hantera en stor förändring i livet. Annan forskning menar att även den kulturella förväntan skulle kunna spela in. När vi är så vana att hela tiden skylla på vår gravidhjärna kanske det helt enkelt gör oss mer uppmärksamma på de där små misstagen vi gör annars också.