Att läsa för ditt barn är inte bara mysigt.
Enligt ny forskning kan det också vara en avgörande faktor när barnet växer upp.
1 AV 2
Att läsa för ditt barn är inte bara mysigt.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Enligt ny forskning kan det också vara en avgörande faktor när barnet växer upp.
Foto: Getty Images

Därför är det viktigt att läsa för dina barn

Läser du för din bebis? Perfekt! Fortsätt så.

Ny forskning visar nämligen att det kan vara en avgörande faktor när ditt barn växer upp.

En bebis koncentrationsförmåga är inte särskilt lång. Och ibland är det svårt att veta om de verkligen lyssnar när du läser sagor eller om de är mer intresserade av att försöka stoppa in sin egen fot i munnen.

En ny studie, från New York University School of Medicine, säger ja. De både lyssnar och har stor nytta av att du läser för dem.

Sammanlagt har forskarna följt 250 bebisar, från sex månader till de fyllde fyra och ett halvt år.

Deras mödrar har under perioden fått svara på olika frågor, bland annat hur ofta de läser för sina barn och hur läsningen ser ut.

LÄS OCKSÅ: Studie: Barn som använder skärmar börjar prata senare 

Viktig interaktion mellan barn och förälder

Generellt verkar både kvaliteten och kvantiteten påverka barnets skriv- och läskunnighet. Men kvalitativ läsning, där mamman exempelvis pekar på bilder och samtalar med barnet, tycks påverka mest.

Forskarna tror därför att det inte nödvändigtvis är själva läsandet som är den avgörande faktorn, utan konversationen mellan barn och förälder.

– Jag tror att läsning är en viktig kontext för att de här språkrika interaktionerna ska ske, säger studieförfattaren Carolyn Cates till Huffington Post.

Denna är bara en i raden studier som kretsar kring läsandets positiva effekt på barn. Exempelvis finns forskning som visar att barn som lever i hem med minst 500 böcker har 20 gånger högre chans att ta en college-examen.