Forskare från Umeå universitet har hittat ett samband mellan luftföroreningar och psykisk ohälsa hos barn och unga.
1 av 2: Forskare från Umeå universitet har hittat ett samband mellan luftföroreningar och psykisk ohälsa hos barn och unga. Foto: iStock
Barn som bor i områden med lägre koncentrationer av luftföroreningar löper mindre risk att medicineras för psykiatriska diagnoser.
2 av 2: Barn som bor i områden med lägre koncentrationer av luftföroreningar löper mindre risk att medicineras för psykiatriska diagnoser. Foto: iStock

Dålig luft ökar risk för psykisk ohälsa hos barn

Barn och ungdomar som bor i områden med högre koncentrationer av luftföroreningar löper högre risk att medicineras för psykiatriska diagnoser.

Risken att ha minst ett läkemedelsuttag ökade med nio procent per 10 mikrogram per kubikmeter högre halt av kvävedioxid i luften för dessa personer, visar studien som är gjord vid Umeå universitet och som publiceras i tidskriften BMJ Open.

Forskarna har jämfört uppgifter ur Läkemedelsregistret med siffror över luftföroreningskoncentrationer. Hela befolkningen under 18 år i Stockholms, Västra Götalands, Skåne och Västerbottens län ingick i studien. Resultaten stod sig även när man kontrollerat för socioekonomiska och demografiska faktorer.

"Skulle kunna minska psykisk ohälsa hos barn och ungdomar"

"Resultaten kan innebära att en minskad koncentration av luftföroreningar, främst bilavgaser, skulle kunna minska psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger studiens ledare Anna Oudin vid universitets enhet för yrkes- och miljömedicin, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vi lever längre men unga mår allt sämre

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!