Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Är hela familjen hemma på obestämd tid? Då är det viktigt att hålla fast vid rutinerna.
Är hela familjen hemma på obestämd tid? Då är det viktigt att hålla fast vid rutinerna.
Är hela familjen hemma på obestämd tid? Då är det viktigt att hålla fast vid rutinerna.
Är hela familjen hemma på obestämd tid? Då är det viktigt att hålla fast vid rutinerna. Foto: Shutterstock

Coronakarantän? 14 sätt att underhålla barnen

Hemma på grund av vabb eller coronakarantän?

Här är psykologens bästa tips till barnfamiljer som behöver tillbringa en längre tid i isolering.

– Det här är en extraordinär situation, så vi kan inte tillämpa vardagsreglerna på det här rakt av.

Cornelia Thomasson

På grund av coronavirusets spridning finns det en risk att hela familjer isoleras hemma under lång tid, på grund av vabb, hemmakarantän eller för att skolor och barnomsorg stänger. Att vara samlade under samma tak under bara några dagar kan vara nog utav en utmaning, så hur bibehåller man husfriden under flera veckor? Och hur sjutton lyckas man hålla barnen sysselsatta?

– Det som kan hända är att man blir less och att man kan få nära till irritation och tjafsande i familjen. Man går varandra på nerverna helt enkelt, säger Liv Svirsky, psykolog och en av poddmakarna bakom Barnpsykologerna, och tillägger:

– Man kan också tänka sig att barn som är ångestbenägna kanske tycker att allt känns väldigt obehagligt. Håller man inte i rutiner och en viss aktivitetsnivå kan det här orsaka nedstämdhet, särskilt hos barn som tidigare varit nedstämda.

Ett schema kan vara fördelaktigt

Även om situationen just nu är speciell är det bra att försöka hålla fast i sina rutiner, menar Liv Svirsky.

– Man behöver ha en struktur på sin tillvaro, och inte bara släppa allt löst och lalla runt i pyjamas hela dagen. Det kan man göra någon dag eller två, men det är bra att ha någon slags schema för sin dag, säger hon och tillägger:

– Särskilt om man har barn som ska utföra skolarbete hemma. Man kan låna skolschemat eller göra någon slags planering över vad som ska göras under dagen. Läggtiderna kanske förskjuts lite och man kanske sover längre på morgonen, men man ska inte helt släppa dem, för då blir det svårt att få skolarbete gjort.

Ska man prata med sina barn om corona?

Hur mycket ska man prata om viruset och sjukdomen covid-19 med sina barn? Liv Svirsky är av åsikten att mycket beror på barnets ålder.

– De små barnen snappar inte upp så himla mycket, och då är rådet att utgå från deras frågor och försöka lägga svaret på samma nivå. Med äldre barn kan man behöva bjuda in och fråga om de vill prata, men även där låta barnet guida.

Ibland kan man få frågor som man inte har svaret på, och då är Livs förslag att man tillsammans med barnet försöker ta reda på svaret. Om man har ett barn som oroar sig väldigt mycket kan man som förälder behöva gå in och hjälpa barnet att separera sin upplevda oro från verkligheten. Det kan också vara läge att i viss mån begränsa barnets informationsflöde.

Liv Svirsky är legitimerad psykolog och författare. Hon driver bland annat podden Barnpsykologerna. Foto: Privat

– Barn som är väldigt oroliga kan börja söka jättemycket efter information i syfte att bli lugnare, men risken är att de blir ännu mer uppskrämda. Då kan man bestämma att man tillsammans tittar på nyheterna en gång om dagen, och att det är nog. Det är viktigt att tydliggöra att barnet inte kan lösa det här, och att det är okej att släppa det och distrahera sig med andra saker. Man ska vara tydlig med att det är vuxna som har ansvaret.

Släpp det dåliga samvetet – fram med paddan

När det kommer till att aktivera sina barn råder Liv Svirsky till att släppa på det dåliga samvetet och tankarna om att man inte gör tillräckligt. Många föräldrar jobbar hemifrån, och kan inte släppa på det för att underhålla sina barn.

– Det här är en extraordinär situation, så vi kan inte tillämpa vardagsreglerna på det här rakt av. Det är en sak att få dåligt samvete om man inte stimulerar sina barn om de har en studiedag, men nu kan det handla om veckor, och många föräldrar förväntas jobba. Jag tror att man måste vara schyst mot sig själv för i den här situationen kan man inte vara den föräldern som ägnar sig helt åt sina barn. Det går inte, helt enkelt, säger hon.

Man får vara pragmatisk, menar hon.

– Det kanske betyder att barnen tillbringar mer tid vid skärmar än man egentligen skulle vilja och utöver de reglerna man har i vanliga fall. Det kanske får vara okej, eftersom det är under en begränsad tid.

Hon menar att de flesta barn förstår att det inte är normalläget, och att det inte kommer vara för alltid.

TIPS: Det här kan ni hitta på när ni vabbar i coronatider

Letar du ändå efter inspiration till saker du kan hitta på med barnen om dagarna? Hälsoliv har sammanställt några tips!

1. Gå ut i naturen

Man kan undvika smockade lekparker eller platser där det rör sig mycket andra barn, men det betyder inte att man inte kan låta barnen springa av sig i trädgården några gånger om dagen, eller ta en tur ut i skogen eller parken. Kanske kan ni packa en matsäck eller ta med korv och engångsgrill och tillbringa en halvdag ute i naturen?

2. Var bjussig med skärmtiden

Det är svårt att underhålla ett barn, särskilt om du själv behöver jobba samtidigt. Var snäll mot dig själv och ditt barn och släpp lite på eventuella regler om skärmtid.

3. Låt barnen vara med och planera maten

Att göra en gemensam matplanering kan vara både mysigt och praktiskt. Låt barnen fundera på vad de skulle vilja äta i veckan, och gör en inköpslista och meny utifrån det. 

4. Sätt på en ljudbok

Tjusningen med ljudböcker är att det går att göra annat samtidigt, som att rita, pyssla eller städa. Är det en fängslande bok kan du se fram emot en stund av lugn och ro.

5. Arrangera en skattjakt

Om dagen behöver livas upp kan en skattjakt vara på sin plats. Med hjälp av ledtrådar kan barnen få leta sig fram till en överraskning – kanske en påse lördagsgodis eller en liten present?

6. Bygg en koja

En koja eller kuddfort är ett sätt att ge barnen miljöombyte, utan att lämna hemmet. 

7. Baka något gott

De flesta barn tycker att det är roligt att få vara med och baka, och det finns gott om lätta recept på goda kakor och bakverk som ni kan hjälpas åt att göra.

8. Lek skola

De barn som går i skolan och erbjuds digitalt stöd för undervisning behöver kanske inte den här typen av stimulans, men för ett förskolebarn som hungrar efter kunskap är det en perfekt aktivitet. Det kan också vara ett bra sätt att få struktur. Ni kan göra ett schema som innefattar en lektion med räkning, ett gympapass och en lektion med svenska. Lägg ribban utifrån ditt barns förutsättningar.

9. Ställ fram pyssellådan

Att pyssla kan innebära många olika saker: från att göra halsband och pärla pärlplattor till att göra handdockor av strumpor eller bara rita. Det finns så klart en hel del inspiration att hitta på nätet, men man ska inte underskatta barns fantasi. Ställ fram det som finns i pyssellådan och låt barnen leka själva.

10. Spela spel tillsammans

Damma av gamla brädspel, plocka fram kortleken eller spela Minecraft en stund.

11. Videosamtala med kompisar och familj

I en tid där distansering från andra människor lyfts som ett sätt att förhindra spridningen av coronaviruset är det kanske ingen bra idé att bjuda över mor- och farföräldrar eller leka med kompisar. Det betyder dock inte att man inte kan umgås på andra sätt! Låt barnet videosamtala med mormor en stund eller prata ihop dig med en annan förälder om att låta barnen ta en Skype-fika tillsammans. 

12. Låt barnen hjälpa till hemma – med ett poängsystem

Om hela eller stora delar av familjen är hemma blir det snabbt stökigt. Diskberget växer, det smulas och leksakerna ligger i drivor. Låt barnen hjälpa till med hushållsarbete, som att duka bord, hjälpa till med maten, dammsuga och vattna blommor – i utbyte mot poäng. Poängen de samlar kan växlas in mot olika belöningar, exempelvis att få se på en film eller göra en utflykt. 

13. Rensa barnrummet

Passa på att rensa ut bland gamla leksaker och urvuxna kläder tillsammans. Vem vet? Kanske dyker det upp någon bortglömd men uppskattad pryl att leka med?

14. Ha biomys tillsammans

Förgyll filmkvällen genom att klippa ut små biobiljetter, släcka ner vardagsrummet och poppa popcorn att ta med till soffan. Det kommer garanterat att uppskattas!