Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inspirerade av sajten Mom listar vi elva vett och ettiket-tips inför första besöket.

11 regler du bör följa när du besöker en nybliven förälder

När en vän eller familjemedlem får barn vill du naturligtvis rusa dit för lite bebismys.

Men innan du attack-ringer på dörrklockan bör du läsa den här guiden.

Inspirerade av sajten Mom listar vi elva vett och ettiket-tips inför första besöket.

1. Hör av dig innan du dyker upp!

En ny familjemedlem är en livsomvälvande händelse för de flesta. Ytterligare stressmoment är därför inte att rekommendera. Om du vill få en skymt av den lilla knodden - hör av dig först! Dyk aldrig upp oannonserad. Och förvänta dig inte en privat inbjudan, du får snällt bjuda in dig själv.

2. Tvätta händerna

Det finns en överdriven rädsla när det kommer till hygien och barn. Men vad du tycker kvittar i det här scenariot. En nybliven förälder vill skydda sitt barn från ALLT. Så fort du kommer innanför dörren, tvätta dina händer och var noggrann med att din vän vet att du gjort det.

LÄS OCKSÅ: 6 saker som händer när du får syskonbarn 

3. Håll snuvan borta

Känner du dig lite snurvlig? Har din sambo haft en "konstig känsla" i kroppen de senaste dagarna? Håll dig borta från nyfödda! För allas skull: Vänta till du är frisk som en nötkärna.

4. Lämna barnen hemma

Har du egna barn är de säkert sjukt peppade på att möta sin blivande lekkamrat. Fall inte för den frestelsen. En nybliven förälder behöver en stressfri omgivning, inte andra barn som springer omkring i huset och sprider ångestpåslag och potentiella bakterier!

5. Ge en hjälpande hand

Om du känner personen väl finns det en rad saker du kan göra för att underlätta vardagslivet. Diska upp i köket, släng sopor, vik tvätt - vad som helst. Fråga inte om lov, bara gör. Annars är risken stor att personen säger nej på grund av artighet. Du ska förstås känna av situationen och inte börja röja en massa så personen i fråga känner sig obekväm. 

LÄS OCKSÅ: Därför vill du prata bebisspråk med ditt barn 

6. Be INTE om att hålla bebisen

Som sagt. Nyblivna föräldrar är extremt beskyddande och ångestnivåerna kan lätt slå i taket så fort de måste lämna bort sitt barn, även om det handlar om sekunder. Respektera din vän och låt hen själv föreslå lite bebismys i så fall.

7. Glöm inte bort mamman

Bebisar i all ära, men ibland behöver även morsor lite uppmärksamhet. Glöm inte bort din vän bara för att det finns något nytt, spännande och otroligt gulligt i hennes famn. Fråga hur hon mår utan att snoka. I många fall finns det också en partner och eventuella syskon. De förtjänar också lite kärlek.

8. Fråga om något annat

Livet kan vara otroligt intensivt som nybliven förälder. Du måste lära dig en massa nya saker, som att byta blöja, kanske amma och hela ditt liv kommer snurra runt den här lilla krabaten. Frågor om annat än just bebisen kan därför vara en välkommen distraktion.

LÄS OCKSÅ: Det sysslar bebisen med i mammas mage 

9. Stanna inte för länge

Det kan vara svårt att slita sig från en bebis, men så där i början bör du hålla besöken korta. Känn av situationen och ge dig av så fort din vän signalerar att hon börjar bli trött på ditt sällskap. Ibland handlar det om minuter, ibland om timmar. Alla är olika.

10. Ta med fikabröd

En liten bebbe kräver otroligt mycket uppmärksamhet och att utöver det försöka vara gästvänlig är en prövning. Ta med dig lite fika, eller något att äta så slipper föräldrarna tänka på den biten.

 11. Pratar inte om hemskheter

Vi människor har en obehaglig tendens att prata om saker som vi vet att vi inte borde prata om. Lite som att skratta på en begravning. En nybliven förälder vill inte höra om plötslig spädbarnsdöd, rs-virus och fallskador. De oroar sig redan så det räcker.