Muskeln tympanisk tensor uppges ha som funktion att dämpa höga ljud. Vissa kan emellertid kontrollera den frivilligt.
1 av 2: Muskeln tympanisk tensor uppges ha som funktion att dämpa höga ljud. Vissa kan emellertid kontrollera den frivilligt. Foto: Shutterstock
Vissa beskriver ljudet som: ”Ett stort åskväder där åskan sakta rullar runt över himlen med små blixtar som aldrig lämnar molnen”.
2 av 2: Vissa beskriver ljudet som: ”Ett stort åskväder där åskan sakta rullar runt över himlen med små blixtar som aldrig lämnar molnen”. Foto: Shutterstock

Bara ett fåtal kan höra det här ljudet – kan du?

Kroppen är bra märklig. Sugen på ett exempel?

Tydligen kan vissa människor frivilligt kontrollera en muskel i mellanörat vilket skapar ett mullrande ljud.

Men det gäller långt ifrån alla.

Det finns gott om bevis på att vi människor är olika. Ta bara klänningsspektaklet där hälften av mänskligheten tycktes se en guldvit klänning medan resten såg en blåsvart.

Nu har vetenskapstwittraren Massimo hittat ytterligare ett märkligt fenomen som bland annat brittiska Metro plockat upp.

Delar av befolkningen har nämligen förmågan att styra en muskel som på svenska kallas tympanisk tensor. Muskeln sitter i mellanörat och fäster i hammaren. När den dras ihop skapas vibrationer och ett sorts mullrande ljud i örat.

LÄS OCKSÅ: Därför kan vissa ljud göra dig förbannad

Hur låter det då?

För dig som inte har förmågan beskrivs det ungefär så här: ”Det låter som ett stort åskväder där åskan sakta rullar runt över himlen med små blixtar som aldrig lämnar molnen”.

Ljudet ska kunna framkallas exempelvis genom att spänna ansiktet på olika sätt eller genom att sluta ögonen väldigt hårt. Reaktionen som uppstår är ungefär samma som när du knyter din näve så hårt att du börjar skaka.

Ljudet kan också uppstå ofrivilligt när du gäspar djupt.

Exakt hur många personer som har den här förmågan är oklart. Det finns få studier på ämnet och Metro refererar bara till en från 2013 som hävdar att det är ett ovanligt fenomen.

LÄS OCKSÅ: Hatar du smaskljud? Då kan du vara ett geni

Varför har vi den här förmågan?

Tympanisk tensor uppges ha som funktion att dämpa höga ljud. Den är exempelvis anledningen till att vi inte hör ljudet av våra egna tuggningar högre än vad vi gör. Den kan också dämpa ljudet från ett åskoväder eller höga röster.

Däremot finns en viss reaktionstid, vilket betyder att muskeln inte hinner skydda oss från plötsliga ljud som en explosion eller ett pistolskott.

Det verkar emellertid inte finnas någon given förklaring till varför vissa kan frammana ljudet på egen hand.

https://www.youtube.com/watch?v=bugvN7sHN6E